Slovenija
33 ogledov

Google nagradil slovenska študenta

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ekipa študentov v sodelovanju z ljubljansko Fakulteto za računalništvo in informatiko uspešno prijavila projekt Orange na mednarodni Googlov program Google Summer of Code. Nagrajena dva Slovenca.
Na poziv FRI za sodelovanje v projektu Orange se je odzvalo 46 študentov z vsega sveta. Najboljše predloge, kako izboljšati odprtokodni program Orange, so dali trije študentje: Wencan Lue s Kitajske ter Miha Čančula in Marinka Žitnik iz Slovenije.

Ekipa študentov je v sodelovanju z ljubljansko Fakulteto za računalništvo in informatiko (FRI) uspešno prijavila projekt Orange na mednarodni Googlov program Google Summer of Code.

Nagrada in nadgradnja projekta
Trije študentje iz ekipe, ki so po mnenju FRI oddali najboljše predloge za izboljšanje odprtokodnega programa Orange, bodo naslednje tri mesece skupaj z mentorji s FRI in ob Googlovi finančni podpori nadgrajevali ta projekt. Google bo vsakega izmed teh treh študentov nagradil s 5.000 dolarji.

Iščejo vzroke dednih bolezni

Program Orange se uporablja za obdelavo podatkov, njihovo poglobljeno analizo in odkrivanje njihovih zakonitosti, tako imenovani data mining. Program na FRI trenutno uporabljajo za analizo medicinskih in bioloških podatkov za odkrivanje vzrokov dednih bolezni.

Z globalnim projektom Google Summer of Code želi podjetje  spodbuditi in finančno podpreti študente, da v poletnih mesecih, ko nimajo študijskih obveznosti, razvijajo odprtokodne programe.

Tako se študentje bolje spoznajo s procesom razvoja odprte kode ter s svojimi idejami in delom pri konkretnem projektu prispevajo k razvoju odprtokodne skupnosti. Google, kot največji globalni pobudnik odprtokodnih programov, projekt izvaja od leta 2005.

S pomočjo programa so na FRI med drugim ugotavljali tudi, kako je naš dedni zapis povezan z dovzetnostjo za revmatoidni artritis. Raziskava je namenjena izboljšanju poteka zdravljenja, ker je bolezen samo težko diagnosticirati.

Omenjeni program uporabljajo tudi na Medicinski fakulteti v Houstonu v ZDA in v Laboratoriju za molekularno biologijo v Cambridgeu v Veliki Britaniji.

Spreminjanje "po želji"
Za razliko od zaprtih sistemov ima v primeru odprte kode vsak programer vpogled v izvorno kodo programa, še pojasnjujejo na FRI. S tem lahko preuči delovanje programa in ga lahko, če želi, tudi prosto spreminja.

Za uporabnike pa odprtokodni programi prinašajo prednost predvsem v brezplačni uporabi, saj si jih lahko brez stroškov prenesejo na svoj računalnik. Med bolj priljubljenimi so Firefox, OpenOffice, Linux in Android.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.