Slovenija
25 ogledov

Google razkriva državno cenzuro

(Foto: Google) Žurnal24 main
Spletni velikan Google je objavil novo aplikacijo, ki razkriva, koliko prošenj za umik posameznih podatkov z interneta so dobili od organov posameznih držav.

Gre za spletno stran, ki prikazuje, kje in koliko prošenj oziroma sodnih odredb so v podjetju dobili za umik posameznih podatkov z interneta ter koliko od teh so jih tudi izpolnili. V podjetju so pojasnili, da gre za še en korak k večji preglednosti in odprtosti spletnega prostora, ki bo v prihodnje vodila tudi k manjši cenzuri.

V prispevku, ki ga je na uradnem Googlovem blogu zapisal vodja pravne službe David Drummond, poudarja, da redno prejemajo zahteve za umik otroške pornografije (kar storijo takoj), poleg tega pa dobivajo tudi prošnje za umik vsebin, ki ovirajo policijske in druge preiskave. Pri tem dodaja, da so te zahteve povsem legitimne, a da ti podatki v preteklosti vseeno niso bili lahko dostopni.

Vodijo Brazilci, nad Kitajsko vprašaj
Glede na podatke, ki jih je Google lahko razkril po številu zahtev za umik vsebin, vodijo Brazilci. Vendar, ker zaradi dogovora s kitajskimi oblastmi v družbi teh podatkov ne smejo razkriti, ni jasno, koliko je bilo teh zahtev na Kitajskem. Prav zagotovo pa bi brez težav zavzeli prvo mesto. V Slovenji je bilo teh zahtev manj kot deset in vse so bile izpolnjene.

V Googlu so obenem zanikali, da objava novega orodja sovpada s skupnim pismom, ki so ga v ponedeljek zaradi skrbi o varovanju zasebnosti pri uporabi aplikacije Buzz družbi poslali varuhi osebnih podatkov iz Kanade, Izraela, Francije, Velike Britanije, Španije, Irske, Italije, Nove Zelandije, Nemčije in Nizozemske.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.