Slovenija
74 ogledov

Google se spominja Plečnika

Spomin na Plečnika google+
Na današnji dan pred 140 leti se je rodil slovenski arhitekt Jože Plečnik. Velikega arhitekta so se spomnili tudi pri Googlu. Na začetni strani iskalnika bomo danes lahko občudovali eno izmed njegovih velikih mojstrovin, ljubljansko Tromostovje.

Jože Plečnik ni ustvarjal samo v Ljubljani, ampak tudi drugod po svetu. Celovito in izvirno je reševal urbanistične probleme ter načrtoval javne in zasebne stavbe na Dunaju (cerkev Svetega Duha, Zacherlova hiša) in v Pragi (Hradčani).

Tromostovje, ki ga bomo na Googlu lahko občudovali danes, je bilo zgrajeno leta 1932, povezuje pa Prešernov trg s Staro Ljubljano. Proti toku Ljubljanice most nosi latinski napis: Nadvojvodu Francu Karlu 1842. Mesto. Pred drugo svetovno vojno sta bila po Plečnikovem načrtu postavljena še mostova za pešce. Od takrat se mostovi imenujejo Tromostovje, je zapisano na strani Virtualnega muzeja Jožeta Plečnika.

Njegova ostala dela

Plečnik je največ ustvarjal v Ljubljani. Njegova dela pa krasijo tudi Domžale, Kamnik, Celje ... Njegova dela so: Plečnikova hiša, glavni oltar v cerkvi sv. Jožefa, Centralni stadion, cerkev sv. Frančiška Asiškega, cerkev Gospodovega vnebohoda, Zbornica za trgovino, obrt in industrijo, cerkev sv. Mihaela na Ljubljanskem barju, kapelica Marije Snežne, ureditev Šentjakobskega trga (Levstikov trg), ureditev Rimskega zidu, Trnovski most in ureditev bregov Gradaščice, stavba Vzajemne zavarovalnice, stavba Ljudske posojilnice, Ilirski steber – Spomenik Ilirskim provincam, Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK), Čevljarski most, Kraljeva lovska koča, stavba Peglezen, ureditev Šanc na Grajskem griču, ureditev cerkve sv. Jerneja, zapornica na Ljubljanici, spomenik pesniku Simonu Gregorčiču, Baragovo semenišče, paviljon Murke, poslovilni kompleks na Žalah (Vrt vseh svetih), Tržnica, Uršulinska gimnazija (danes Plečnikova gimnazija), fasada Prešernovega gledališča, ureditev Križank, kapela v cerkvi sv. Jakoba, Rožnovensko stopnišče.

Komentarjev 4
  • mia 11:42 23.januar 2012.

    v kranju so mi najlepše njegovo delo" PLEČNIKOVE STOPNICE" in škoda, da imajo vandali toliko dela in so večinoma počečkane z grafiti.

  • Filipka 10:18 23.januar 2012.

    Zelo lepa gesta, moram rečt!

  • Malo_vesti 09:33 23.januar 2012.

    Pa vseeno je to veliko, vsaj google se je ga je spomnil, če so ga drugi skoraj zamolčalKonkurenčni portal (RTV) mu v rubriki na današnji dan ni naklonil niti besede