Slovenija
20 ogledov

Google varuje varnostna princesa

Parisa Tabris Youtube
Parisa Tabriz je 31-letnica, ki varuje milijardo ljudi. Google jo plačuje, da poskuša vdirati v njegov sistem.

Parisa Tabriz je ena redkih žensk na tako visokem položaju v IT industriji. Je namreč na čelu hekerske enote, ki išče še tako majhne napake v kodi Chromea, najbolj razširjenega spletnega brskalnika na svetu, pa tudi ostalih Googlovih produktov.

31-letnica se je z računalniki pričela resneje ukvarjati šele v srednji šoli, dolgo časa pa ni vedela, kaj si sploh želi postati. Psihološki testi so ji tako namignili, da ji je najbližje služba policistke.

In danes je ima res opravka z nepridipravi, saj skuša pred njimi dognati tisto, kar si neznansko želijo t. i. black-hat hekerji - varnostne pomanjkljivosti. Pomaga ji ekipa okoli 30 sodelavcev, med katerimi pa je ena redkih žensk.

Vedno želela biti najboljša

Kot se spominja, je bila že kot otrok enakovredna fantom in jih je skušala premagati v fantovskih igrah tako v športu kot na računalniških zaslonih. 

Ko je bila na kolidžu, jo je navdahnila zgodba Johna Draperja, ki je v poznih 60. letih uspel najti način, kako zastonj opravljati telefonske klice na dolge razdalje s pomočjo preproste otroške piščalke iz paketa kosmičev. S pomočjo istega frekvenčnega območja je namreč piščalka lahko preslepila telefonske releje za telefonske klice, ki so se takrat sporazumevali po principu tonov.

Že nekaj mesecev po diplomi se je pridružila Googleu in se zaradi svoje izredne sposobnosti razmišljanja "po hekersko" povzpela do vodje oddelka za izobraževanje varnostnih inženirjev v gigantu, poroča Telegraph.

Iz črnih spreobrača v bele

Njen vpliv so že pred dvema letoma opazili pri Forbesu, kjer so jo uvrstili na lestvico 30 najuspešnejših ljudi, ki so mlajši od 30 let. Ukvarja se z raznovrstnimi zadevami, od poskusov vdora na bančne račune kot tudi s hekersko mrežo Anonymous. Med drugim so pod njenim vodstvom pri Googlu pričeli program, po katerem vsakemu zunanjemu hekerju, ki mu uspe vdor v sistem, namenijo nagrado 30.000 dolarjev. Do danes so izplačali 1,25 milijona dolarjev, a v zameno odpravili 700 hroščev in preprečili, da bi zlonamerni hekerji uspeli izkoristiti pomanjkljivosti Chroma. Tako so black-hati postali white-hati. "Te ljudi želiš na svoji strani, ne na nasprotni," pojasnuje svojo taktiko.

Kot pravi, jo kot hekerko zelo žalostijo nekatere prakse kolegov, kot je objava golih fotografij znanih osebnosti na internetu. Po njenem gre za čisto kriminalno dejanje, ki meče slabo luč na dobronamerne hekerje. "Hekerji bi potrebovali boljšo PR službo," meni sicer mentorica programa Defcon, računalniške konference za mladostnike, mlajše od 16 let.

Kot ena redkih žensk na visokem položaju v industriji pa je prepričana, da ne bo več dolgo tako, saj so po njenem ženske lahko marsikdaj sposobnejše na polju računalništva od moških kolegov. V Googlu je sicer zaposlenih le okoli 30 odstotkov žensk. "Tudi 50 let nazaj je bilo med zdravniškim osebjem ali v sodstvu podobno," sklene optimistično.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.