Slovenija
10 ogledov

Google začel tekmo na Luno

Med svetlimi fazami luninega cikla so imeli pacienti manj epileptičnih napadov k Žurnal24 main
Google in X Prize fundacija sta lansirala tekmo na Luno, ki naj bi spodbudila razvoj zasebnega raziskovanja vesolja.

Cilj "vesoljske tekme“, kot jo imenujejo, je na Luno spraviti napravo, ki bo nato po površju prepotovala 500 metrov  in na Zemljo poslala podatke, fotografije in video posnetke. Vse to do 31.decembra 2012. Prvi, ki mu bo to uspelo, bo dobil nagrado 20 milijonov dolarjev. Če do takrat cilja nihče ne doseže, se bo tekma podaljšala do leta 2014, glavna nagrada pa zmanjšala na 15 milijonov dolarjev. Po tem datumu nagrade ne bo več.

Začetno idejo projekta je predlagala tehnična ekipa Googla, njihovo glavno vodilo pa je prepričanje, da je vesolje dostopno vsakomur. Prav zato je pri projektih zaželjeno čim manjše vmešavanje države, saj naj ti ne bi bili samo raziskovalne narave, ampak tudi poslovne. Google je prepričan, da bo tekma le začetek stalne prisotnosti na Luni, ki naj bi v prihodnosti zato postala zelo zanimiva tudi za mnoge druge poslovne partnerje. Pri projektu pa sodeluje tudi neprofitna fundacija X Prize, ki oblikuje in upravlja javne natečaje, katerih cilj je koristiti človeštvu.

Nad projektom je navdušena tudi NASA, njihov predstavnik pa je zatrdil, da si nad vesoljem ne lastijo monopola in pozdravljajo vsakogar, ki ga vesolje zanima.

Ekipe
Trenutno je prijavljenih že 13 ekip, a Google verjame, da se bo njihovo število še povečalo do okoli 25. Med prijavljenimi so ekipe univerzitetnih znanstvenikov, poslovnežev, inženirjev, strokovnjakov za robote in celo študentov. Prijavljeni pa prihajajo med drugim iz Amerike, Italije in Romunije.

Ekipe čaka zahtevna naloga, predvsem se bodo morali spopasti z odločitvami o tem, od kod bodo plovilo izstrelili v vesolje, zagotoviti mu morajo mehek pristanek, najtežje pa bo verjetno prav načrtovanje in izdelava tako zahtevenga stroja, ki bo na Luni moral preživeti ekstremne temparature, radiacijo in vakuumsko ozračje.

Draga pustolovščina

Dejstvo je, da bo vsaka ekipa za ta podvig potrebovala ogromno denarja. Tudi končna nagrada, ki jo bo dobil samo zmagovalec, verjetno ne bo pokrila vseh stroškov. Pri Googlu poudarjajo, da nagrada ni namenjena pokritju stroškov ampak je tam samo za spodbudo. Ekipe so zato že začele z iskanjem investitorjev, partnerjev in sponzorjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.