Slovenija
18 ogledov

Googlov avtomobil dobil vozniško

Googlov samovozeči avtomobil EPA
V ameriški zvezni državi Nevada so avtomobilu brez voznika odobrili vozniško dovoljenje. Gre za toyoto prius, ki jo je predelalo podjetje Google.

Avtomobil uporablja na streho nameščene videokamere, radarske senzorje in laserske merilnike razdalje, s pomočjo katerih zazna druge udeležence v prometu. Po navedbah Googlovega inženirja je avtomobil testno že prevozil 225 tisoč kilometrov.

Edini trki, v katerih je bil udeležen, so bili trki drugih vozil vanj pri rdeči luči, je po pisanju BBC povedal Googlov inženir Sebastian Thrun.

Zakoni ameriške zvezne države Nevada izdajo vozniških dovoljenj avtomobilom brez voznikov omogočajo od marca, za pridobitev dovoljenja pa si poleg Googla prizadevajo še druga podjetja. O podobnih zakonih naj bi sicer razmišljale tudi druge zvezne države, med drugim Kalifornija.

"Večina prometnih nesreč je posledica človeške napake. S pomočjo računalnikov, senzorjev in drugih sistemov je avtonomno vozilo sposobno hitreje ocenjevati okolico in vozilo upravljati varneje," je po pisanju BBC povedal kalifornijski senator Alex Padilla, ki podpira izdajo dovoljenj za vožnjo po cestah vozilom brez voznika.