Slovenija
39 ogledov

Googlovi avtomobili na slovenskih ulicah

Google Street View na Hrvaškem Pixsell
Google bo fotografiranje slovenskih ulic začel naslednji torek.

Googlovi avtomobili bodo od 9. julija s 360-stopinjsko prostorsko fotografsko tehniko fotografirali mesta, kot so Ljubljana, Maribor, Celje in Kranj, v prihajajočih mesecih pa bodo fotografije mest že objavljene na Googlovih spletnih zemljevidih.

Google bo vožnjo po Sloveniji začel v večjih slovenskih mestih (Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Novo mesto, Nova Gorica, Koper, Velenje, Domžale, Ptuj), nato pa nadaljeval z manjšimi mesti in obrobji mest, so zapisali v izjavi za javnost.

Google bo od prvega dne vožnje Googlovih avtomobilov na spletni strani google.si/streetview zagotavljal redno obveščanje o lokacijah svojih avtomobilov, k čemur ga zavezuje slovenska zakonodaja.

Na voljo že v 50 državah

Aplikacija Street View, ki Googlov spletni zemljevid dopolnjuje s podrobnimi fotografijami ulic, cest in naravnih znamenitosti, je na voljo že v 50 državah, med drugim tudi v sosednji Italiji, Hrvaški in na Madžarskem.

Zaradi podrobnih posnetkov pa je fotografiranje ulic v mnogih državah sprožilo nasprotovanje in polemike glede pravice do zasebnosti. Čeprav pri Googlu z računalniškimi algoritmi zameglijo številke registrskih tablic in obraze naključnih mimoidočih, pa so marsikje po svetu nastale komične in tudi neprijetne situacije – v Nemčiji so na primer starejšega moškega zalotili v nezavidljivem položaju, ko je gol lezel iz avtomobilskega prtljažnika.

Komentarjev 4
  • Scott 22:48 02.julij 2013.

    Končno, skrajni čas je že bil, saj so v ostalih državah to že davno storili, ja tudi na Poljskem, Češkem, Slovaškem...

  • ac-dc 15:17 02.julij 2013.

    Izležavanje je dovoljeno. Razen, če ne bomo kmalu še za to plačevali davkov.

  • allstarr111 15:06 02.julij 2013.

    Ni nujno. tale kamera je zelo visoko, in ti se lahko izležavaš na vrtu za ograjo kjer se s ceste ne vidi nič, tale kamre pa te pofotka čez zid :)