Slovenija
1160 ogledov

Goran Klemenčič uvrščen v ožji izbor za komisarja za človekove pravice

Goran Klemenčič Anže Petkovšek
Minister za pravosodje Goran Klemenčič je uvrščen v ožji izbor treh kandidatov za Komisarja za človekove pravice Sveta Evrope.

Slovenski kandidat za položaj Komisarja za človekove pravice Sveta Evrope, pravosodni minister Goran Klemenčič, se je po tajnem glasovanju namestnikov ministrov (sestavljen iz veleposlanikov držav članic Sveta Evrope) vseh 47. držav članic Sveta Evrope uvrstil v ožji izbor za Komisarja za človekove pravice Sveta Evrope. Ob njem pa je omenjeni odbor v ožji izbor uvrstil še kandidatko Bosne in Hercegovine Dunjo Mijatović in kandidata Francije Pierre-Yvesa le Borgna.

Za ta položaj se je sicer potegovalo sedem kandidatk in kandidatov, z uvrstitvijo na ožji seznam pa je minister Klemenčič postal uradni kandidat Odbora ministrov Sveta Evrope, torej predstavnikov 47. držav članic. "Gre za priznanje ne samo kandidatu in njegovemu dosedanjemu delu, ampak tudi Republiki Sloveniji, obenem pa je to tudi potrditev ugleda naše države v tej najstarejši evropski organizaciji," je danes v sporočilu za javnost sporočilo "njegovo" pravosodno ministrstvo.

Postopek izbire novega Komisarja za človekove pravice Sveta Evrope sicer določa, da bo izbrane tri kandidate Odbora namestnikov ministrov v decembru zaslišal še Pododbor Parlamentarne skupščine Sveta Evrope za človekove pravice in izdelal preferenčni seznam naslednikov sedanjega komisarja Nilsa Muižnieksa iz Latvije, o katerem bo nato konec januarja 2018 odločala Parlamentarna skupščina Sveta Evrope.

Pred današnjim glasovanjem se je Klemenčič v torek v Strasbourgu predstavil in prestal zaslišanje pred Odborom namestnikov ministrov.

Komentarjev 8
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 08:27 24.november 2017.

    Ta človek je za bruhat.Nevrjetno kako mu je žena uspešna!Le gdo ji je pomagal?

  • supreme 22:55 23.november 2017.

    Kaj njegova zenska vidi na tem decu???

  • ljubodoma 20:14 23.november 2017.

    komunizem nam je vsem v pogubo ! V Ameriki komunist ne bi mogel biti niti hišnik kake drvarnice brez drv in brez sekire, samo tnalo, da komunistu odsekajo tatinsko bućo !