Slovenija
40533 ogledov

Gorela kmetija groze v Bohinju

Nomenj PGD Bohinjska Bistrica
Gasilci so v petek popoldne ukrotili požar na domačiji v naselju Nomenj, na kateri je bil brutalno umorjen priljubljeni učitelj Pavel Zupan. Kot smo izvedeli včeraj, policija še vedno išče domnevno glavnega krivca za njegovo smrt.

Učitelj tehničnega pouka na osnovnih šolah v Gorjah in Bohinjski Bistrici Pavel Zupan je v stari, spomeniško zaščiteni hiši na Nomenju živel sam. Veljal je za razmišljujočega človeka, ki je rad sam reševal probleme, to pa je prenašal tudi na svoje učence, pri katerih je bil, tako kot tudi pedagoških kolegih, zelo priljubljen.

Našel ga je šolski hišnik

Oseminpetdesetletnika, ki je bil sicer bolj samotarske narave, so sovaščani nazadnje videli 2. novembra zdaj že daljnega leta 2014 pri nedeljski maši. Naslednji dan, na prvi delavnik po krompirjevih počitnicah, ga ni bilo k pouku, zato se je k njemu napotil šolski hišnik, da preveri, če je z njim vse v redu. Ko je odprl vhodna vrata, ga je pričakal grozljiv prizor: Zupanovo truplo je ležalo na tleh, že na prvi pogled je bilo jasno, da je umrl nasilne smrti.

Polcisti so seveda takoj sprožili preiskavo in klobčič se je počasi začel razpletati. Izkazalo se je, da je makedonski Albanec Djemil Ala skupaj z rojakoma Jetonom Fidom in Shklqimom Banushijem pri učitelju mesec poprej, oktobra, opravljal fasaderska dela. Dobro so se ujeli, in Zupan jim je med drugim zaupal, da razmišlja o nakupu novega avtomobila, ob tem jih je plačeval z gotovino, za katero so domnevali, da je ima doma veliko, in da je spravljena v leseni skrinji na hodniku.

Umiral dolge ure

Delavcem se je porodila zamisel, da ga oropajo, ker pa jih je Zupan poznal, so k sodelovanju pritegnili Kosovarja Albana Thaqija. Ta je ravno tedaj prišel v Slovenijo iz Nemčije, z desetimi evri v žepu, in je zato prosil znanca Djemila Alo, da mu pomaga najti kakšen posel. Trojica gradbincev ga je prepričala, da on oropa Zupana.

Thaqi je res vstopil v hišo, da bi poiskal denar, takrat pa je presenetil učitelj, ki se je vrnil iz hleva. Začela sta se prerivati, padali so udarci. Thaqi je nazadnje pograbil velike klešče in zatem še gasilsko sekiro, ter učitelju zadal usodne udarce. Umiral naj bi nekaj ur.

V skrinji v resnici ni bilo bajnega bogastva, menda le vrbovo listje, ukradli so vsega od 500 do 1000 evrov. Thaqi je od tega dobil 80 evrov, a je večino porabil za taksi od Jesenic do Ljubljane. Če je k nam pripotoval z desetimi evri, je v tujino pobegnil z dvajsetimi.

Čistila sta hokejske tribune

Na kranjskem sodišču sta Banushi in Fido, obtožena sostorilstva pri ropu, priznala krivdo ter obremenila Alo in jo zato milo odnesla, s po letom in osmimi meseci zapora, ki sta ga odslužila z delom v splošno korist, vsak ga je opravil 980 ur. Po poročanju Slovenskih novic sta na Jesenicah po končanih hokejskih tekmah čistila tribune.

Na razumevanje sodišča pa seveda ni mogel računati Thaqi, ki naj bi ga iz Nemčije, kamor je pobegnil, v Slovenijo zvabili z ukano. Uslužbenec Nacionalnega preiskovalnega urada je menda navezal stik z njim prek izmišljenega ženskega profila in ga prepričal v randi, a namesto lepega dekleta so ga pričakali policisti. Obsojen je bil na 22 let zapora. Djemil Ala pa je še vedno nedosegljiv slovenski roki pravice, menda živi v Severni Makedoniji. Kot nam je včeraj sporočil Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete, je "oseba še vedno iskana na nacionalni in mednarodni ravni".

Domačija propada

Kmetija pokojnega Pavla Zupana je ostala prazna, v petek pa je še zagorela. "Ob 16.44 je v naselju Nomenj gorel hlev (v katerem se je Zupan zadrževal malo pred brutalno smrtjo, op. a.). Gasilci PGD Nomenj, Savica-Polje, Nemški Rovt, Bohinjska Bistrica in Gradišče so pogasili požar in preprečili, da bi se razširil na stanovanjsko hišo. Preko noči so gasilci PGD Nomenj vršili gasilsko stražo. O požaru so bili obveščeni delavci Elektro Gorenjske in policisti PU Kranj," je zapisano na facebook strani PGD Bohinjska Bistrica.

Policisti so potrdili, da je objekt dotrajan in da v njem ni bilo nikogar, tujo krivdo so izključili. Kaj je bil vzrok požara, tako ni jasno, neuradno smo izvedeli, da bi ga lahko povzročila strela, in še, da je notranjost hleva uničena, a je bilo v njem le "veliko krame". "Domačija bo počasi propadla, s požarom ali brez," je zaključil domačin.

Komentarjev 7
  • tamara8 22:00 27.junij 2023.

    Ostali bi morali dobiti vsaj 15 let, vi idiotski sodniki!

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 08:05 27.junij 2023.

    No, to je pa darilo g.Janeza za tisti doktorat v Prištini, ko je ukinil vize za albance iz K. Upam, da je sodišče spisalo Sklep za trajni izgon iz Slovenije.

  • alen04 07:47 27.junij 2023.

    Žalostno kaj vse se spušča v našo Slovenijo.