Slovenija
29 ogledov

Gorenak kandidatki: "Imeli boste veliko težav"

Vesna Györkös Žnidar
1/8
mediaspeed
Pristojni odbor je potrdil kandidatko za notranjo ministrico. Györkös Žnidarjeva poudarja, da se zaradi pregona gospodarskega kriminala ne sme zanemarjati ostalih kaznivih dejanj.

Vesna Györkös Žnidar, kandidatka za notranjo ministrico, je bila na pristojnem odboru potrjena z 11 glasovi za in petimi proti.

"Ljudem je potrebno vrniti strokovno policijo. Zaupanje v policijo mora biti odraz stanja v družbi. Splošna kriminaliteta nikakor ne sme biti potisnjena v ozadje gospodarskega kriminala. Ena od prioritet policije mora biti konstantno zmanjševanje strahu, občutka pred tem, da bo nekdo ogrožen v lastnem okolju. Posledice gospodarskega kriminala namreč pogosto niso tako vidne," je kandidatka za novo ministrico odločena, da je pregon gospodarskega kriminala nujen, ne sme pa biti prioriteta pri delu policije oziroma na račun preiskav sumov gospodarskega kriminala zanemarjati ostala kazniva dejanja. 

"Tudi meni kot državljanki se postavlja vprašanje, ali je policija sploh še sposobna zagotavljati mir, varnost v državi. Policisti pa so tudi pogosto tarča napadov. Treba je urediti njihov položaj. Minimalni standardi za delo policije morajo biti zagotovljeni v proračunu. Vendarle gre za varnost države," pravi. "Policisti so v primerjavi z ostalimi javnimi uslužbenci nesorazmerno bolj izpostavljeni," je po zaslišanju dodala bodoča ministrica o tem, zakaj bi izvzela policiste iz sistema javnih uslužbencev. Ob tem sicer poudarja, da o tem s koalicijskimi partnerji še niso niti razpravljali.

Država mora preprečiti mučenja 

Policija je po njenem v težki poziciji, pričakovanja javnosti pa so pogosto prevelika, prav tako jih pri delu omejuje tako zakonodaja kot obveza varovanja človekovih pravic. 

"Država mora zagotoviti sistem, ki preprečuje mučenja in posege v človekove pravice. Policist pa se v določenem postopku lahko hitro znajde pod senco dvoma, da je prekoračil pooblastila," dodaja. 

Nadzor s tožilstva 

Trenutni sistem nadzora nad delom policije bi nadomestila z ustanovitvijo posebne skupine neodvisnih strokovnjakov, ki bi obravnavali zgolj pritožbe oziroma domnevna kazniva dejanja in ostale domnevne nepravilnosti, ki se v pritožbah očitajo policistom. S tem pa bi ukinila posebni oddelek, ki se z obravnavo kaznivih dejanj trenutno ukvarja na vrhovnem tožilstvu. "O popolnoma neodvisnem organu lahko govorimo, ko je popolnoma neodvisen ne le od politike temveč tudi od tožilstva. V trenutnem oddelku vidim škodo. Zaupanje v policijo se pa vedno bolj zmanjšuje," napoveduje.

Kandidatka za ministrico bi policiji omogočila tudi nove oblike in pripomočke za izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov. Med drugim bi policiji dovolila, da uporablja lovilce telefonskih številk, ki jih posamezniki uporabljajo za izvajanje kaznivih dejanj, a le če jim bo to dovolilo sodišče. "Tudi policijske metode morajo slediti novim oblikam kaznivih dejanj, čeprav to pomeni razširitev pooblastil policije. Policija je najbolj nadzorovan organ v državi," je ministrica zaključila dobre četrt ure dolgo uvodno predstavitev, ki jo je praktično osredotočila na to, kako si v bodoče predstavlja delo policije.

Gorenak svetuje ... dobro je vedeti

Nekdanji minister za notranje zadeve, zdaj poslanec Slovenske demokratske stranke (SDS) Vinko Gorenak, je kandidatki najprej čestital za pogum. "Ali mislite, da bo kakšna slabost, da prihajate v službo na Litostrojsko, prej ste pa kot odvetnica zastopala protestnika iz Maribora? Veste, prav oni so poškodovali policiste. Jaz sem nekatere kot minister obiskal in verjemite, da ni prijetno, ko vidiš, da policist praktično nima več pete, ker je tako poškodovan," je kandidatko o svojih izkušnjah podučil Gorenak.

Najprej anonimke v koš

"Na Litostrojski vam zdaj zagotovo ploskajo, saj se zavzemate za to, da bi policiste izvzeli iz sistema javnih uslužbencev. Ampak vlada na to ne bo pristala, vam zagotavljam. Vi boste imeli težave. Veliko težav. Težava bo, ko bo denimo policist rekel, da je nek službeni avto vreden 1500 evrov, za servis pa policija plačuje 2000 evrov. Kolikor imam pa jaz izkušnje, so finančni ministri nenaklonjeni nekim finančnim injekcijam. Vi pa boste dodatnih 8 milijonov potrebovali samo zato, da boste natočili gorivo v službena vozila. Vedite pa tudi, da so odnosi med zaposlenimi v policiji slabi, zlasti med šefi in podrejenimi. Zagotovo vas na Litostrojski na mizi že čakajo anonimke. Vam svetujem, da jih kar v smeti vržete. Bo najbolje, veste!"

Bodoča ministrica vrača udarec 

Zaveda se, da jo zlasti opozicija označuje kot vstajniško odvetnico. Kot zagovornica je namreč zastopala enega od vstajnikov, ki so na predlanskih protestih v Mariboru zahtevali odhod tedanjega župana Franca Kanglerja in pri tem nekateri poškodovali tudi policiste, ki so nadzorovali te upore. "V tej zadevi, ki sem jo zastopala jaz, se je obravnavala preprečitev uradnega dejanja uradni osebe, ne pa napad na policista. Za policijo se bom kot ministrica zelo zavzemala, zadeva, ki sem jo zastopala do sedaj, nima s tem nobene veze. Vsi očitki, ki jih sicer osebno ne razumem kot očitke, delno izhajajo tudi iz nerazumevanja zakonodaje. Marsikdo trdi, da naj bi jaz nastopala proti policistom. Nikoli nisem, odvetnik namreč nikoli ne nastopa proti policistom. Policist je v postopku le priča."
 

Gorenaka za sekretarja, pa bo!

Opozicija ima pomisleke o tem, da bi Stranka Mira Cerarja (SMC) v bodoče prevzela vodenje tako notranjega kot tudi ministrstva za pravosodje, kot dveh ključnih organov za zagotavljanje pregona kriminala. "Glede na vse, kar sem slišal, mislim, da bi vam bolj ustrezalo neko drugo področje, pravosodja. Malo za šalo, veliko pa zares, ampak jaz mislim, gospa kandidatka, da bi bilo zelo dobro, če za svojega državnega sekretarja izberete Vinka Gorenaka. Veste, domišljijski spisi v realnosti nikoli ne dobijo dobrega epiloga," predlaga poslanec SDS Tomaž Lisec.

Komentarjev 4
  • mirko 16:47 16.september 2014.

    Tale ženska, ki bo ministrica za notranje zadeve je še ena mnogih od politikov, ki plava tam gor nekje po oblakih. Dajte si že enkrat dopovedat, da nikjer v svetu, kjer je demokracija kolikor toliko uveljavljena NI POPOLNE NEODVISNOSTI IN ...prikaži večN NEPRISTRANSKOSTI nobene države službe. Ravno zato mora biti v državi DVOPOLNOST, da ena stran nadzira drugo. Boljše da se še nevem kako kregajo med sabo, kot pa da vlada v državi režimska oblast, ki z sabo prinese enoumje in pajdaško korupcijo. Pajdaške korupcije je že itak sedaj veliko, v primeru režimske-enopartiske oblasti bi bilo tega še bistveno več. Človek je najbolj hitro pokvarljiva roba na svetu.

  • Igor Đukanović 15:53 16.september 2014.

    Niti en policist ne bi bil poškodovan, če bi odgovorni dobro opravili svoje delo. Policija je zelo hiearhična institucija. Protestniki so mi pripovedovali, kako nobeden od policistov ni reagiral, ko so najstniki nedaleč od njih odkopavali granitne kocke. Ni dobil ...prikaži večbil ustreznega povelja. Ko so pa dobili povelja, so le-ta bila neustrezna (da ne uporabim kakšen bolj sočen pridevnik).

  • tralala 12:29 16.september 2014.

    Seveda bo imela veliko težav - kleronacisti bodo za to poskrbeli, njim ni za državotvorne ukrepe.