Slovenija
19 ogledov

Gorenak se ne boji interpelacije

Gregor Virant Saša Despot
Virant, ki ga stranka PS poziva k odstopu, zaradi zapleta pri izginulih podpisih ne namerava odstopiti. V PS še čakajo na odgovor o pozivu razrešitve notranjega ministra Gorenaka. Slednji se interpelacije ne boji.

V PS še niso prejeli odgovora premiera Janeza Janše na poziv, naj zaradi zapletov s podpisi pod referendumsko pobudo razreši notranjega ministra Vinka Gorenaka. Tako je še vedno odprta možnost interpelacije, neuradno pa odločitve danes še ni pričakovati. Zaplet je v PS danes pojasnjeval tudi predsednik DZ Gregor Virant, ki ga PS poziva k odstopu.

"Državni zbor ni naredil napake"

Virant, ki je svoj del zgodbe danes poslancem PS pred izredno sejo DZ pojasnjeval skupaj z generalno sekretarko DZ Mojco Prelesnik, vztraja pri tem, da DZ pri podpisih ni naredil napake. Zato kljub pozivu PS, naj odstopi, tega ne namerava storiti. Prelesnikova izjave danes ni podala.


Virant je povedal, da je poslancem PS pojasnil vse okoliščine v zvezi z izginulimi fotokopijami podpisov pod pobudo Sindikata kemične, nekovinske in gumarske industrije za referendum o zakonu za sanacijo bank. Notranje ministrstvo je namreč ob prvotnem štetju v DZ vrnilo 36 listov s podpisi manj, kot jih je bilo vloženih v DZ. "Ali so v PS z mojimi pojasnili zadovoljni, pa morate njih vprašati," je dejal Virant. Sicer pa ni želel odgovoriti na vprašanje, kako bo DL, ki ji predseduje, ravnala v primeru interpelacije zoper Gorenaka.

Gorenak se interpelacije ne boji

Vinko Gorenak | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Minister Gorenak je na svoji spletni strani zapisal, da se interpelacije, ki jo zoper njega napovedujejo v PS, ne boji. "Prej bi dejal nasprotno. Kar dve uri javnega nastopa mi bo omogočilo učinkovito zavrniti očitke," je dodal. "Če bo interpelacija vložena, bom imel mesec dni časa za pripravo odgovora nanjo, realno je torej, da bo v DZ obravnavana, če bo do nje prišlo, v januarju 2013," je dejal.

V PS se o nadaljnjih ukrepih še odločajo

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je pojasnil, da zahteva za odstop Viranta zaenkrat ostaja, kako se bo PS odločila, pa še ne ve. O tem se bo poslanska skupina danes še pogovarjala. Kot je dejal, odgovora Janše niso dobili, ali je interpelacija zoper Gorenaka že pripravljena in kakšne bodo nadaljnje odločitve PS, pa bo po Möderndorferjevih besedah javnost pravočasno izvedela. Ali bo to še danes, je po njegovih besedah stvar odločitve.

Komentarjev 2
  • Veteran 21:24 14.november 2012.

    Boljše, da bi vsi pingvinovići odstopili seveda s konjskim mešetarjem Jankovićem in Huso Mišičem na čelu - banda lopovska!!

  • feferon 12:12 14.november 2012.

    Zakaj se bi pa bal? Saj imamo DEMOKRACIJO. 10 OSLOV PREGLASUJE 5 PAMETNIH.