Slovenija
7 ogledov

Gorenak zavrača Klemenčičeve navedbe

slovenija 30.09.2010, Goran Klemencic, Predaja poslov med obstojeèim in novim vo Boštjan Tacol
Odhajajoči šef KPK je zatrdil, da odstop vodstva komisije ni bila napaka. Ob tem je okrcal nekdanjega notranjega ministra Vinka Gorenaka, ki je že zavrnil njegove navedbe.

Odhajajoči predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Goran Klemenčič je danes, tik pred predajo poslov svojemu nasledniku še bolj trdno prepričan, da odstop vodstva KPK ni bil napaka. Dogajanje po njihovem odstopu namreč v velikem delu potrjuje razloge, ki so jih navedli v odstopni izjavi, je Klemenčič dejal v intervjuju za Večer. Na odstop, ki ga je senat podal konec novembra lani, ne gleda kot na napako, žal mu je, da so bili prisiljeni storiti ta skrajni korak. A meni, da napaka niso oni, ampak sistem, v katerem so delovali.

Po njegovih besedah se potrjuje popolna politizacija omejevanja korupcije in da se slovenska politika ni ne pripravljena ne sposobna soočiti z dejstvom, da je odgovornost za sistemske spremembe na tem področju na nosilcih oblasti in ne samo na organih nadzora in pravosodja.

Janša in Janković še vedno tu

"Namesto tega smo problem do onemoglosti histerizirali," pravi Klemenčič in priznava, da je k temu prispevala tudi KPK s svojim delom. "Zavreli smo temperaturo protikorupcijskega diskurza, postavili standarde, tempo in retoriko, na katero to okolje ni bilo pripravljeno. In je potem od vsega vzelo samo tisto, kar je komu ustrezalo - afere, medsebojna obtoževanja, politikantstvo, zarote in dvojni standardi," je pojasnil.

Ob tem pa spomnil, da sta tako predsednik SDS Janez Janša kot nekdanji predsednik PS Zoran Janković, ki ju je obremenilo poročilo KPK, še vedno "tukaj" in predvsem njun podporni mehanizem je še tukaj, "pri enem iz fanatične, skoraj religiozne, pri drugem iz čisto interesne, lobistične vdanosti". Veliko se je spremenilo in hkrati se ni nič spremenilo, je ocenil Klemenčič.

Okrcal Gorenaka

Dejal je še, da so na koncu že izjemno težko delali, tudi zato, ker so že skoraj celotni eliti v politiki in v državnih podjetjih "šli na živce" in niso imeli več sogovornikov. Navedel je tudi, da v času ministrovanja Vinka Gorenaka ni bilo možnosti, da bi z generalnim direktorjem policije Stanislavom Venigerjem navezali kakršnekoli stike, saj da je v njegovem uradu obstajala tiha prepoved komunikacije z njimi. Pod ministrom Gregorjem Virantom pa jih Veniger redno vabi na različne sestanke in kolegije, je povedal.

Glede stanja v zdravstvu Klemenčič opozarja, da koraka nazaj ni več. Zdravstveni sistem se je po njegovem mnenju v očeh javnosti, podobno kot politični, povsem kriminaliziral. Obenem pa imamo v Sloveniji na področju zdravstva še vedno enega najmanj transparentnih sistemov javnega naročanja, opozarja. Na vprašanje, kdo blokira ukrepe za večjo transparentnost, pa je odgovoril, da imena nima, a ve, da ni samo eno.

Štefanec še najmanj kriv

Glede nove zaposlitve njegovega namestnika Roka Praprotnika v NLB je zatrdil, da je ni dobil zato, ker bi kakorkoli zlorabil svojo funkcijo v KPK. Kaj bo sam po odhodu s KPK, pa Klemenčič okvirno že ve, ne ve pa še, kje bo to počel. Dodal je, da se v politiki ne vidi. Verjetno pa bo o svojih izkušnjah na KPK napisal knjigo.

Klemenčič svojemu nasledniku Borisu Štefanecu želi vse dobro, a dodaja, da je zgodba s Štefanečevim odstopom iz PS tik pred imenovanjem izjemno nerodna. Predsednik republike Borut Pahor je zaradi imenovanja dnevno na udaru, kar se Klemenčiču zdi upravičeno. "Težko opišem mešanico razočaranja in jeze nad tem, kaj so naredili. Za ves ta teater absurda je gospod Štefanec gotovo še najmanj kriv," je dejal odhajajoči predsednik KPK.

Slovenija 07.02.12, DZ, predstavitev kandidata za ministra, Vinko Gorenak, foto: | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Gorenak: Manipulacija in izmišljotina 

Nekdanji notranji minister Vinko Gorenak izjave predsednika protikorupcijske komisije v odstopu Gorana Klemenčiča, da pod njegovim ministrovanjem komisija ni imela možnosti navezati stikov z generalnim direktorjem policije, zavrača kot manipulativne in izmišljene. Gorenak k pojasnilu poziva tudi prvega moža policije Stanislava Venigerja.

Na te izjave se je že odzval Gorenak, zdaj poslanec SDS, ki je zapisal, da so Klemenčičeve izjave "popolnoma manipulativne in izmišljene" in jih v celoti zavrača.

Tudi Venigerja pozval k razjasnitvi

Kot je še pojasnil Gorenak, v času, ko je opravljal ministrsko funkcijo, policiji ali njenemu generalnemu direktorju ni dajal ne formalnih ne neformalnih navodil glede komunikacije s KPK. Ob tem je tudi Venigerja pozval, da javnosti pojasni, ali so obstajala kakršnakoli uradna oziroma formalna ali pa neuradna oziroma tiha navodila v zvezi s komunikacijo s KPK.

Po Gorenakovem prepričanju sicer Klemenčičeve trditve, da ni imel nobenih komunikacij s policijo in ministrstvom za notranje zadeve, "zavrača tudi dejstvo, da je sestankoval z državno sekretarko Barbaro Brezigar v njeni pisarni, kjer sem ga imel priložnost pozdraviti tudi sam".

Komentarjev 6
  • mirko 20:33 30.marec 2014.

    Sovraštvo ti povzroča zelo slabo psihično počutje, to pa na daljši rok vpliva tudi na fizično zdravje. Posledice so največkrat v obliki težkih bolezni. Mogoče boš še dojel pravi čas. Odgovori si na vprašanje, ali so res vsi tisti ljudje, ...prikaži več, ki pljuvaš po njih, krivi za tvoje nezadovoljstvo v življenju. Janša je kriv, da nisi srečen !

  • dragec 08:41 30.marec 2014.

    TUDI ZA IDIOTA BREZNIKA,DEMEMTNEGA JEROVŠKA, GEBELSA GRIMSIJA, HITLERJUNGA HROVATA.........VSE SAME PEDERČINE

  • dragec 08:39 30.marec 2014.

    SIGURNO DRAGI MILIČNIK,KO SI BIL MINISTER SI PRIDNO VAROVAL SVOJEGA VELIKEGA FIRERJA, SAJ ON TE JE PRIPELJAL NAOBLAST