Slovenija
16 ogledov

Gorenaka skrbi razkritje podatkov

Vinko Gorenak Saša Despot
Spremembe zakona bi pri prikritih preiskavah zagotovile uničenje dokaznega materiala in obveščanje preiskovanih oseb, če ne bi bila podana kazenska ovadba.

Poslanec SDS Vinko Gorenak je danes na vlado naslovil poslansko vprašanje v zvezi s pridobivanjem, poslovanjem in uporabo podatkov, ki so bili pridobljeni z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov. Pozval je k spremembi zakona o kazenskem postopku na tem področju, ki bi omogočila, da bi, kadar ni podana kazenska ovadba, dokazni material uničili, zagotovili pa bi tudi obveščanje preiskovanih oseb.

Zapise prisluškovanj bi lahko kdo zlorabil

Uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov nadzira Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Ti ukrepi po mnenju Gorenaka niso problematični, če je dokazno gradivo zbrano zakonito in vodi do kazenske ovadbe. Kadar pa ovadba ni podana, je po mnenju poslanca pomembno vprašanje, kaj se zgodi s temi podatki. Zakon je po njegovem mnenju glede tega pomanjkljiv. "Tudi če je material, predvidoma v obliki listin, pri preiskovalnem sodniku uničen, v varnostnih in obveščevalnih službah, kot sta policija in Sova, ti podatki v tehničnem smislu, kot so zvočni zapisi prisluškovanja, morebiti ostanejo v arhivih," je povedal Gorenak. Poslanca skrbi, da bi podatke, ki ostanejo na elektronskih medijih, kdo lahko namenoma ali nenamerno razkril ali zlorabil.

Komentarjev 2
  • Stolp 14:28 16.julij 2013.

    In kje so dokazi za vse to. Ali ti je zato spet plačal murgeljski don?

  • dragec 14:26 16.julij 2013.

    Evo Gorenak, javnosti bom razkril, kako si koncem 80 tih let spremljal delovanje takratnih dididentrov v SLO. Kako si sodeloval pri aretaciji velikega vodje JJ, katerega danes poveličuješ, kako si bil goreč komunist in pred tem priden titov mladinec, kako ...prikaži več si sodeloval z ZDBO, pozneje, 90 tih z novonastalo tajno službo....PERSPEKTIVNI MILIČNIK, KI JE ZA KARIJERO UNIČEVAL VSE PRED SEBOJ...