Slovenija
20 ogledov

Gorenjcem bo prvomajske praznike krojilo vreme

Bled otok turisti Iztok Golob
Tudi na Bledu in v Kranjski Gori v prihodnjem tednu pričakujejo več turistov kot lani. V Bohinju je stanje zaradi slabega trženja precej slabše.

Lepo vreme je v teh dneh na Gorenjsko privabilo številne turiste. V Kranjski gori in v Bohinju imajo največ domačih gostov, tudi dnevnih, na Bledu tradicionalno prevladujejo tujci. Gorenjski turistični delavci od prvomajskih praznikov veliko pričakujejo, načrte jim bo krojilo tudi vreme. Zaenkrat kaže, da bo muhasto, aprilsko vse do konca prihodnjega tedna. 

Na Bledu v pričakovanju tujcev

Od januarja do polovice aprila so na Bledu zabeležili  za osem odstotkov več nočitev kot v enakem obdobju lani. "Če vidimo prirastek v prvih štirih mesecih leta, lahko napovemo, da bo tudi poletje dobro. Smo optimistični," je poudaril direktor Turizma Bled, Jaka Ažman, ki v začetku maja pričakuje tudi 700 nočitev zaradi svetovnega pokala v veslanju.

V našem gorenjskem biseru beležijo velik porast Hrvatov, Madžarov in Srbov, vedno več je tudi gostov iz Azije. Manj kot prej je gostov iz Italije, Velike Britanije in Nemčije.

Kolesarska pot od Jesenic do Trbiža vedno bolj priljubljena
Kranjska Gora | Avtor: Shutterstock Shutterstock

"Pri nas je 1. maj tudi že pokazatelj poletne sezone in pričakujemo, da bo letošnja boljša od lanskoletne," je povedala direktorica Lokalne turistične organizacije Kranjska Gora, Mirjam Žerjav.

Po dosedanjih podatkih bodo tamkajšnji hoteli prihodnji teden zasedeni od 65 do 80 odstotno. Dobra polovica bo domačih gostov, ostali iz Italije in Nemčije.

Priljubljena kolesarska pot od Jesenic, preko Kranjske Gore, do Trbiža v Kanalsko dolino vsako leto privabi več ljudi. Nasploh ljudje v Kranjsko Goro prihajajo zaradi aktivnosti na prostem, zato bo vreme še kako krojilo turistični obisk.

Zaradi slabega obiska skupin, v Bohinju ustanavljajo center za trženje

V Bohinju so v minulih dveh tednih, ko je bilo vreme še posebej lepo, našteli lepo število dnevnih obiskovalcev iz Slovenije. Zaradi pomanjkanja organiziranega turizma preko agencij in problematike bohinjskih hotelov, pa večjih skupin iz tujine ne morejo pričakovati. Po besedah direktorja Turizma Bohinja Klemna Langusa, nameravajo v Bohinju ustanoviti center za trženje in ga povezati z blagovno znamko Bohinjsko.
 Na ta način bodo skušali uspešneje nastopati na tujih trgih. "Šlo bo za neke vrste turistično agencijo znotraj destinacije, s katero bi lahko uspešneje nastopili na tujih trgih" 

Bohinj | Avtor: Saša Despot Saša Despot

 

 

 

 

 


Zaradi večjega števila Angležev in če bo še vreme prijazno, v Bohinju pričakujejo, da bo letošnja poletna sezona vsaj nekoliko boljša od lanske.

Več o napovedih v zdraviliškem turizmu si preberite tukaj

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.