Slovenija
22 ogledov

Gorenjcem bodo vrnili 15 evrov

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Povprečno gorenjsko gospodinjstvo, ki mesečno porabi 360 kilovatnih ur, bo od 20. septembra do sredine oktobra prejelo za 15 evrov nižjo položnico.

Toliko namreč znaša znesek, ki so ga na na Elektru Gorenjska po poročanju STA izračunali, da pripada odjemalcem zaradi preplačila električne energije leta 2008. Podjetje bo tako za povračilo gospodinjstvom v poračunu namenilo 1,3 milijona evrov. Odjemalcem ni treba vlagati posebnih zahtevkov, saj bodo denar vrnili vsem.

 

Elektrodistributerji so se odločili za povračilo v poračunu, Pezdir pa je zahteval vračilo v gotovini. Glede tega pravi: "Še vedno vztrajamo, naj se vzeto vrne na račun oškodovancev."

Po pojasnilih zakonitega zastopnika Elektra Gorenjska Bojana Luskovca je njihov izračun korekten in in vključuje preplačilo elektrike od nastopa podražitve 1. januarja 2008 do uvedbe novega cenika 27. oktobra 2008. Upoštevana je šestodstotna podražitev 38 odstotkov celotne položnice, saj cen uporabe omrežij, trošarin in davka niso spreminjali.

 

 

Iz Elektra Maribor so že konec prejšnjega meseca sporočili, da znaša realni povprečni znesek vračila okoli 15 evrov na odjemalca, podoben izračun pa lahko pričakujemo tudi pri ostalih distributerjih.


"Naj pokažejo, kako so prišli do tega zneska"

Zneski so precej manjši, kot znašajo ocene Društva za povračilo preplačane električne energije, ki ga vodi Rado Pezdir. Gospodinjstva in drugi uporabniki naj bi bili po ocenah društva skupaj oškodovani za 15,66 milijona evrov, od tega posamezna gospodinjstva od 30 do 300 evrov. "Mi ne vemo, kaj je 'skritega' v 15 evrih. Zahtevali bomo, naj nam v pravnem zahtevku pokažejo, kako so do teh zahtevkov prišli. Edini, ki imajo dejanske podatke, so elektrodistributerji. Ko dokažejo, zakaj takšna višina zneska, je to to," nam je dejal Pezdir.

Ob tem je še dodal, da se trenutno aktivno zbiranje zahtevkov ne nadaljuje, in sicer "predvsem zaradi dobre volje, ki so jo pokazali elektrodistributerji. Poleg tega je teh zahtevkov približno 50.000 in jih moramo predelati. Če bi imeli še eno društvo, bi lahko aktivno še nadaljevali akcijo, tako pa ne."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.