Slovenija
25 ogledov

Gorenjcem ne mislijo vračati

Omarica s števci porabe električne energije. Žurnal24 main
Elektro Gorenjska o očitkih Pezdirjevega društva: obračunavanje je transparentno. Pezdir sprašuje: so komitenti dobili novo pogodbo zaradi spremenjenega obračunavanja? ZPS: menjajte ponudnika.
V Elektru Maribor so se včeraj odločili, da – kljub napovedim – z novim letom stroškov vodenja računa ne bodo začeli obračunavati. Društvo za zaščito pravne države je včeraj prijavilo Elektro Gorenjske tržnemu inšpektoratu in uradu za varstvo konkurence ter na podjetje naslovilo zahtevo, naj do ponedeljka vrnejo denar, ki so ga v dveh letih pobrali s tega naslova, sicer bodo začeli zbirati pooblastila. Več o tem ...

"Odločitev je bila sprejeta v luči transparentnosti prikaza postavk, ki se odjemalcu zaračunavajo, v prvi vrsti, in da imajo odjemalci enako izhodišče ne glede na količino porabljene energije," so sporočili z Elektra Gorenjska, potem ko so v Društvu za zaščito pravne države, ki ga vodi Rado Pezdir, včeraj napovedali prijavo podjetja zaradi domnevno nezakonitega obračunavanja stroškov vodenja računa. "Gre za fiksen strošek, ki nastane zaradi izdaje računa in je neodvisen od količine porabljene energije," pojasnjujejo. "Ta strošek ni vračunan v ceno same električne energije (v marži), zato ne drži, da ga odjemalcem zaračunavamo dvakrat."

A Pezdirja odgovor Elektra Gorenjske ne prepriča: "Naj presodi tržna inšpekcija, njihovo mnenje je irelavantno. Še vedno pa ni nihče pojasnil, ali so vsi komitenti dobili v podpis nove pogodbe o dobavi elektrike, ker so se spremenile cene pri obračunavanju stroškov vodenja računa. Če jih niso, so pogodbe po Zakonu o varstvu potrošnikov nične."

ZPS: menjajte dobavitelja
V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so veseli, da Pezdirjevo društvo potrjuje njihovim opozorilom o nedopustnem in pravno neutemeljenem zaračunavanju stroškov vodenja računov s strani Elektra Gorenjska in Elektra Maribor, na katere je ZPS prvič opozorila že 2008. Ob tem nezadovoljnim odjemalcem svetujejo, naj brezplačno zamenjajo svojega dobavitelja elektrike, saj je to mogoče že od 2007.

V Elektru Gorenjska sicer trdijo, da inšpekcijski nadzor leta 2009 ni odkril nepravilnosti glede zaračunavanja električne energije ter dodatka v ceni za strošek vodenja računa.

Vsi ne plačajo enako
V družbi še pojasnjujejo, da tega stroška ne zaračunavajo vsem enako: približno 24 tisoč odjemalcem, ki plačujejo energijo preko trajnika, zaračunavajo po 0,456 evra, desetim tisočem, ki so se odločili za paket "porabim, kar porabim", pa stroška sploh ne zaračunajo. "S tem priznavajo, da do svojih komitentov vodijo cenovno diskriminacijo," jim odgovarja Pezdir.

Neposrečeno poimenovanje
Kot nadalje poudarjajo v družbi, je nekoliko neposrečeno le poimenovanje postavke. "Stroški vodenja računa finančnih organizacij niso enaki kot stroški vodenja računov pri dobavi električne energije," pravijo. "Ne gre za plačilni račun po Zakonu o bančništvu, temveč za strošek izdaje fakture." Spomnimo: argument Društva za pravno državo je bil, da je obračunavanje stroškov za vodenje računa nezakonito, saj so do njega upravičene samo finančne institucije.

Včeraj smo pisali, da podjetje za stroške vodenja računa zaračunava 0,816 evra in na osnovi podatka, objavljenega na njihovi spletni strani, da ima Elektro Gorenjska 82 tisoč odjemalcev, ocenili, da so v dveh letih, odkar ta strošek zaračunavajo, z njegovega naslova zbrali 1.605.888 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.