Slovenija
26 ogledov

Gorenjci bodo prvi vrnili denar

Elektrika bo dražja. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Elektro Gorenjska je v sredo postalo prvo elektrodistribucijsko podjetje, ki se je zavezalo svojim odjemalcem vrniti razliko v ceni električne energije.
V Elektru Gorenjska so bili z informacijami skopi. 

 

"Elektro Gorenjska, se je odločil svojim odjemalcem povrniti domnevno preplačilo električne energije," je bilo vse, kar so sporočili.

Po besedah predsednika nadzornega sveta Elektro Gorenjska Ludviga Sotoška naj bi bila višina vrnjenega zneska odjemalcem odvisna od izračunov glavnice in obresti pri posameznih odjemalcih, poroča Dnevnik.

"Podjetje zaradi tega ne bo propadlo. Skupno bo za to namenilo okrog milijon evrov," je za Dnevnik zatrdil Sotošek. Za primerjavo: Elektro Gorenjska je imel lani 1,3 milijona evrov dobička. "Sredstva za to ima podjetje rezervirana," je še dejal Sotošek.

Knavs ostaja
"Razrešitev Jožeta Knavsa, predsednika uprave družbe, smo načrtovali, a smo jo pred sejo umaknili z dnevnega reda," je včeraj popoldne za Dnevnik potrdil Sotošek in med razlogi za Knavsovo zamenjavo izpostavil "netransparentno poslovanje podjetja". "Ugotovili smo, da so se sredstva iz osnovnih sredstev prelivala v druge namene," je bil včeraj kratek Sotošek.
V nadzornem svetu Elektra Gorenjska sedijo še Iztok Štular, Vojko Oman, Aleš Groznik, Mojca Golc Goropečnik in Darjan Petrič.

"Gre za novo stopnico v akciji"
"Upam da sta novica in namen resnična. Zahtevke za povračilo stroškov preplačane elektrike bomo klub temu vložili in dali podjetju možnost, da nam to povejo tudi uradno," nam je zatrdil ekonomist Rado Pezdir, predsednik Društva za vračilo preplačane električne energije.

"Če ima Elektro Gorenjska resne namene vrniti denar, potem ni več nobenega razloga, da ne bi plačali tudi preostali ponudniki električne energije. Padla je prva domina, poti nazaj ni več.
Dosegli smo tisto, kar smo želeli, saj smo jih vrnili nazaj v pravni okvir," dodaja.

Društvo je do srede zbralo že 15 tisoč pooblastil državljanov, izključujoč pooblastila sindikatov na Gorenjskem in Štajerskem. V petek bodo na podlagi zbranih pooblastil elektrodistributerjem poslali prve zahtevke za vračilo stroškov, podjetja pa bodo imela za vračilo osem dni časa. Če zahtevkom ne bodo ugodili, bo društvo bitko nadaljevalo po sodni poti, pri tem pa jih bo zastopala odvetniška družba Matoz.

Kartelno dogovarjanje
Elektro Primorska, Elektro Maribor, Elektro Ljubljana, Elektro Gorenjska in Elektro Celje so s 1. januarjem 2008 dvignili cene električne energije za šest odstotkov. Urad za varstvo konkurence je avgusta 2008 ugotovil, da so pri tem delovali usklajeno, njegove ugotovitve pa je junija lani potrdilo tudi vrhovno sodišče. Gospodinjstva in drugi uporabniki naj bi bili po ocenah društva skupaj oškodovani za 15,66 milijona evrov, od tega posamezna gospodinjstva od 30 do 300 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.