Slovenija
9 ogledov

Gorenjci že plačujejo

"Zahtevali bomo vrnitev tega denarja," napoveduje Pezdir. (Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
V Elektro Maribor stroškov za vodenje računa ne bodo zaračunavali. A že dve leti to počnejo v Elektro Gorenjska, zato danes prijava tudi zanje. Pezdir: Zahtevali bomo vrnitev denarja.
Iz Elektra Maribor so danes sporočili, da "ustavljajo aktivnost predvidenega zaračunavanja stroškov nudenja podpore oskrbe gospodinjskim odjemalcem". Ker so nameravali začeti obračunavati stroške s 3. januarjem, odjemalci niso imeli nobenih stroškov, poudarjajo. V Elektru Gorenjska se na očitke še niso odzvali.

"Danes bomo tržnemu inšpektoratu in uradu za varovanje konkurence zaradi nezakonitega obračunavanja stroškov za vodenje računa prijavili še Elektro Gorenjska," je povedal odvetnik Franci Matoz, potem ko so novinarji Žurnala24 včeraj obvestili Rada Pezdirja, da Elektro Gorenjska že od leta 2008 zaračunava stroške za vodenje računa.

Društvo za zaščito pravne države, ki ga vodi Pezdir, je namreč včeraj prijavilo Elektro Maribor tržni inšpekciji, Banki Slovenije in uradu za varstvo konkurence, ker namerava od januarja naprej odjemalcem zaračunavati stroške za vodenje računa v višini 0,83 evra. To je po Matozovih besedah nezakonito, saj so do njega upravičene samo finančne institucije. 

Na vprašanje, kako bodo v navedenem primeru zahtevali vrnitev denarja, je zjutraj dejal: "Ko bosta urad za varstvo konkurence in tržni inšpektorat odločila, da ravnajo protizakonito, da do te storitve niso upravičeni, bomo s pozivom zahtevali vrnitev denarja." V primeru, da se ne bodo odzvali, bodo po Matozovih besedah v društvu morali organizirati akcijo za zbiranje pooblastil in vlaganje zahtevkov. "A mislim, da do tega ne bo prišlo, da bo prevladal razum."

V društvu so se nato vendarle odločili, da bodo zadevo pospešili in so na Elektro Gorenjska že poslali zahtevo, naj nehajo zaračunavati stroške za vodenje računa. "Če do ponedeljka ne bodo vrnili, kar so neupravičeno vzeli, bomo začeli zbirati pooblastila," je sporočil Matoz.

Elektro Gorenjska ima po podatkih, objavljenih na njihovi spletni strani, 82 tisoč odjemalcev, iz njihovega cenika za dobavo električne energije pa je razvidno, da znaša strošek vodenja računa 0,816 evra. Če je bil ta znesek od začetka obračunavanja enak, so vsak mesec zbrali 66.919 evrov, kar v enem letu znese 802.944 evrov. V dveh letih so tako iz naslova stroškov vodenja računa zbrali 1.605.888 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.