Slovenija
4041 ogledov

Gorenje govori o 190 delavcih, sindikat o 325

Tovarna Gorenje Žurnal24 main
V Gorenju pravijo, da so se iztekle pogodbe 190 delavcem in ne 325 kot trdi predsednik podjetniškega sindikata.

Pogodbe o zaposlitvi za določen čas v velenjskem Gorenju se niso iztekle 325, pač pa 190 delavcem, je povedal direktor korporativnega komuniciranja v Gorenju Denis Oštir. Predsednik podjetniškega sindikata Žan Zeba pa še naprej trdi, da gre za 325 delavcev, saj uprava Gorenja v svojo številko ne vključuje agencijskih delavcev.

Zeba je povedal, da jih je po optimističnih napovedih o povečanju proizvodnje ter dodatnem zaposlovanju in pomlajevanju kolektiva ta informacija negativno presenetila. Kot je dejal, je uprava Gorenja tem delavcem obljubljala zaposlitev za nedoločen čas, s trenutno dinamiko dela pa bodo težko dosegli za letos zastavljene cilje v proizvodnji.

"Po zelo dobrih ocenah na testih naših aparatov nove generacije vsekakor pričakujemo povečanje proizvodnje in zapolnitev proizvodnih zmogljivosti, vseh novih naložb pa bomo najbolj veseli takrat, ko se bodo te tudi zgodile. Želimo si tudi, da bi pri preoblikovanju podjetja upoštevali želje zaposlenih," je dejal Zeba.

Dodal je še, da naj bi uprava Gorenja sredi letošnjega leta zagnala novo linijo proizvodnje pomivalnih strojev, vendar sindikat o tem nima nobenih informacij. Proizvodnjo vgradnih hladilno-zamrzovalnih aparatov pa naj bi Gorenje v naslednjih mesecih preselilo v Valjevo.

Tovarna Gorenje. | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič
Gorenje: "Pogodbe so se iztekle"

Direktor korporativnega komuniciranja v Gorenju Denis Oštir je povedal, da so bili omenjeni delavci zaposleni za določen čas. "In so se pogodbe zdaj iztekle," je dodal.

"V Gorenju odločno zanikamo informacije, da bomo odpustili 325 delavcev. Pogodb o zaposlitvi ne bomo odpovedali niti enemu delavcu, zaposlenemu za določen ali nedoločen čas. Drži pa, da je večjemu številu delavcev v tem času potekla pogodba o zaposlitvi za določen čas. Gre za sezonsko spremembo, ki je v poslovanju podjetja povsem običajna in se dogaja vsako leto večkrat," je dejal Oštir. 

Po njegovih besedah se Gorenje namreč prilagaja zahtevam naročnikov in sezonskemu gibanju povpraševanja. Konec lanskega leta pa so zaradi selitve zadnjega dela proizvodnje hladilnih aparatov v Valjevo ustvarjali zalogo vgradnih aparatov, zaradi česar so bile potrebe v proizvodnji večje.

Na vprašanje, kako je z gradnjo nove tovarne televizorjev, je Oštir odgovoril, da so v postopku pridobivanja dokumentacije. Tovarno bodo zgradili poleg obstoječega skladišča v Velenju, v njej pa naj bi zaposlili med 300 in 400 delavcev.

V Gorenju, ki je od lani v lasti kitajske družbe Hisense, sicer trenutno poteka preoblikovanje iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo. Lani se je umaknilo tudi z Ljubljanske borze.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
 • marija34 13:28 01.februar 2019.

  Ze dolgo ni nikomur nic za verjet da je kaj slovensko ,domace.

 • Avatar jezeran
  jezeran 12:33 01.februar 2019.

  kaj se je pa pričakovalo, nov lastnik, kateri seli proizvodnjo v cenejše države in to se dogaja pri globalizaciji. Nič več ni vredno nič, še najmanj pa človeško življenje in zdravje. Pa še kdo naj reče, da naj kupujem slovensko, ...prikaži več ker slovenskega ni nič več, razen kar kupiš lokalno ali direkt od kmeta, pa še tam bi se človek lahko vprašal

 • glicinija 12:18 01.februar 2019.

  večinoma z delovnimi vizami iz Kosova. Tukaj tudi družine, vsi s socialnimi dodatki! Takle mamo!