Slovenija
37 ogledov

Gorenje na Švedskem opustilo proizvodnjo

Gorenje Žurnal24 main
Upravni odbor Aska, Gorenjeve hčerinske družbe, je danes sprejel odločitev, da se Askova celotna proizvodnja preseli iz tovarne v Vari na Švedskem v Gorenjeve proizvodne obrate v Velenju.

Selitev bo izvedena v naslednjem letu. V Vari bodo ostali oddelki za razvoj, upravljanje blagovne znamke Asko in marketing.

S tem bo delo v družbi Asko ohranilo približno 50 od 500 zaposlenih. Proizvodnja v Vari predstavlja približno sedem odstotkov v strukturi proizvodnje skupine Gorenje, je družba sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Upravni odbor Aska je odločitev sprejel na podlagi podrobnih analiz o različnih možnostih za prestrukturiranje družbe in po zaključku pogajanj z reprezentativnimi sindikati glede teh možnosti. Preselitev celotne proizvodnje, vendar ohranitev razvojnega oddelka kot tudi oddelka za upravljanje blagovne znamke in marketing, se je izkazala kot najbolj optimalna z ekonomskega vidika.

Selitev v dveh korakih

Selitev proizvodnje iz Vare v Velenje bo potekala v dveh korakih. Proizvodnja pralnih in sušilnih strojev se bo na Švedskem zaključila 31. januarja 2013 in nato v mesecu aprilu začela v Velenju, proizvodnja pomivalnih strojev se bo na Švedskem zaključila 30. junija 2013 in septembra začela v Velenju.

Skupina Gorenje je švedsko družbo Asko prevzela leta 2010. Kljub številnim projektom za izboljšanje poslovanja posluje Asko negativno in slabše od načrtovanega.

Pritiski na cene naraščajo

Poleg tega se konkurenca proizvajalcev iz držav z nizkimi stroški kot tudi največjih igralcev, ki v zadnjih nekaj letih povečujejo delež proizvodnje v državah z nizkimi stroški, povečuje, pritiski na prodajne cene pa zaradi presežnih kapacitet in gospodarskih razmer naraščajo.

Odločitev o preselitvi proizvodnje iz Švedske je del aktivnosti za optimizacijo proizvodnih lokacij, ki jih skupina Gorenje izvaja v skladu s strateškim načrtom za obdobje 2012–2015.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.