Slovenija
90 ogledov

Gorenje odprodalo proizvodnjo pohištva

Tovarna Gorenje. Gregor Katič
Podjetje Gorenje Kuhinje in Gorenje Notranja oprema je velenjska družba prodala investicijski družbi CoBe Capital.

Gorenje je danes z investicijsko družbo CoBe Capital sklenilo pogodbo o odprodaji proizvodnih podjetij Gorenje Kuhinje in Gorenje Notranja oprema ter tako izstopilo iz segmenta proizvodnje pohištva. Novi lastnik bo nadaljeval proizvodnjo pohištva na lokacijah v Mariboru, Velenju in Nazarjah, so sporočili iz Gorenja.

Na ta način bo družba CoBe Capital - ta je specializirana za upravljanje poslovnih dejavnosti, ki ne sodijo v osnovno dejavnost, in nedonosnih dejavnosti - po zagotovilih iz Gorenja še naprej zagotavljala delovna mesta.

Gorenje v svojem prodajnem programu izdelkov za dom ohranja ponudbo kuhinj, ki bodo proizvedene v obratih, ki se prodajajo novemu lastniku. Odprodaja obeh podjetij iz pohištvenega segmenta, ki imata skupno skoraj 400 zaposlenih, bo prispevala k boljši dobičkonosnosti skupine Gorenje in višjemu prostemu denarnemu toku skupine, poudarjajo v Velenju.

Izguba četrto leto zapored

Gospodarska in finančna kriza je močno prizadela poslovanje Gorenjevega pohištvenega segmenta, ki posluje z izgubo že četrto leto zapored. Negativno poslovanje pohištvenega segmenta močno bremeni poslovanje celotne skupine.

V Gorenju pojasnjujejo, da so v preteklih letih izvedli več ukrepov za izboljšanje poslovanja tega segmenta (optimizacija proizvodnih procesov in vseh vrst stroškov, celovita prenova prodajnega asortimenta), ki pa predvsem zaradi prenizkega obsega proizvodnje oziroma prodaje niso prinesli želenih rezultatov. Zato so v družbi začeli iskati strateškega partnerja.

Po mnenju predsednika uprave Gorenja Franja Bobinca je prodaja obeh podjetij za proizvodnjo pohištva družbi CoBe Capital glede na razmere optimalna rešitev za skupino Gorenje in vse njene deležnike.

Delovna mesta bodo ostala

"V podjetju CoBe Capital smo našli partnerja, ki bo zagotovil nadaljnji razvoj proizvodnje pohištva v Sloveniji in s tem ohranitev delovnih mest. Svoj delež k temu bo še naprej prispevalo tudi Gorenje, saj v naši ponudbi izdelkov za dom v regiji ohranjamo kuhinje, s katerimi dosegamo sinergijske učinke pri prodaji gospodinjskih aparatov," je dejal Bobinac.

Član uprave Gorenja za finance in ekonomiko Peter Groznik pa je po današnjem podpisu pogodbe dejal, da bodo s prodajo obeh družb izboljšali denarne tokove in dobičkonosnost skupine Gorenje.

"Zadovoljni smo tudi, da smo pridobili kupca, ki bo nadaljeval s poslovanjem obeh podjetij, vidi priložnost razvoja in rasti obeh družb ter bo v bodoče postal pomemben dobavitelj Gorenja," pravi Groznik.

Cobe Capital vidi ogromen potencial za rast

Ustanovitelj in direktor družbe CoBe Capital Neal Cohen je zagotovil, da v Gorenjevi pohištveni dejavnosti vidijo ogromen potencial za rast, saj kakovostna izdelava, oblikovanje ter učinkoviti proizvodni obrati omogočajo konkurenčno strukturo stroškov. "S svojim prvim prevzemom v Sloveniji bi ne mogli biti bolj zadovoljni," je izpostavil.

Direktor družbe CoBe Capital za Severno Evropo Henning Walf pa je ocenil, da je Gorenje potrebovalo strateškega partnerja, ki bi bil predan ohranjanju visokih meril kakovosti, ki jih predstavlja njegova blagovna znamka.

"Menimo, da Gorenjeva pohištvena dejavnost izvrstno dopolnjuje dejavnost pod znamko Warendorf, tako glede procesnih zmožnosti kot glede tržne prisotnosti in širine nabora proizvodov," je še dejal.

Walf je napovedal, da bo tesno sodeloval s sedanjimi vodstvenimi ekipami podjetij Gorenje Kuhinje in Gorenje Notranja oprema. Skupaj naj bi si prizadevali okrepiti operativne in finančne temelje obeh podjetij ter zagnati njuno rast preko Evrope do drugih trgov po vsem svetu.

Komentarjev 2
  • Matija Zajšek 19:02 19.oktober 2015.

    Ali kdo kaj ve kako se je ta zgodba zaključila? Ponavadi spremljamo podobne zgodbe dokler so medijsko zanimive. Na zadnje sem slišal, da so gorenje kuhinje v rokah nizozemcev, zdaj pa več o njih ne duha ne sluha. Matija http://www.vgradneomare.eu/

  • privat 12:09 28.februar 2013.

    še ena uspešna " privatizacija!"?? In policija zopet samo usmerja promet..nato pa bojo jokali "kako so ogroženi policaji z minimalnimi plačami"