Slovenija
26 ogledov

Gorenje stane kot stolpnica

Vrednost podjetij Žurnal24grafika
Vrednost podjetij. Luka Koper je vredna toliko kot šentviški predor, Intereuropa kot igralci Mure.

Delnice NKBM in Gorenja so včeraj dosegle rekordno nizko vrednost (Gorenje je na borzi že od leta 1998). Petrolove delnice niso bile tako poceni že od septembra 2002, blizu dna je tudi Zavarovalnica Triglav. Pripravili smo nekaj primerjav, koliko so vredna podjetja.

Intereuropa je vredna štiri milijone evrov, kar je toliko, kolikor je na razpisu za usposabljanje in izobraževanje zaposlenih razdelil državni sklad za razvoj kadrov, ali toliko, kolikor so na trgu vredni nogometaši Mure.

Krka je vredna le še 1,7 milijarde evrov, kar je nekaj sto milijonov manj, kot bo letošnji proračunski primanjkljaj, ki naj bi bil okrog dve milijardi evrov. Luka Koper je vredna manj, kot je stal šentviški predor (109 milijonov evrov). Gorenje je vredno toliko, kolikor bo predvidoma stal 80 kilometrov dolg daljnovod med Krškim in Beričevim pri Ljubljani, in le 14 milijonov evrov več, kot je BTC odštel za gradnjo stolpnice Kristalna palača. NKBM je vredna toliko kot tri obnove ljubljanske Opere (43 milijonov evrov).

Triglav je vreden manj, kot znaša odškodnina, ki jo v tožbi zaradi paketa Džabest od Telekoma zahteva Simobil, ali kot naj bi Kordež oškodoval Merkur (250 milijonov evrov). Petrol je vreden nekaj več, kot bi stala druga cev karavanškega predora, Telekom pa toliko, kolikor smo lani neto iztržili iz evropskega proračuna. Vrednost Mercatorja je enaka ceni obnove slovitega moskovskega Boljšoj teatra in nekaj manjša, kot so podjetja sredi leta dolgovala Dursu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.