Slovenija
17 ogledov

Gorenje z nižjim dobičkom in prihodki

Tovarna Gorenje. Gregor Katič
Skupina Gorenje je v prvi polovici leta ustvarila 2,3 milijona evrov čistega dobička, kar je skoraj 64 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Prihodki od prodaje so se v enakem obdobju znižali za 3,3 odstotka na 618,6 milijona evrov. Kraljič odstopil iz nadzornega sveta Gorenja.

Dolžniška kriza, visoka stopnja brezposelnosti, visoke cene surovin in materiala, ki jih ni bilo mogoče prenesti v cene končnih izdelkov, ter plačilna nedisciplina in valutna tveganja so bili glavni dejavniki, ki so vplivali na poslovanje skupine Gorenje v prvi polovici letošnjega leta, je družba danes sporočila pred spletnih strani Ljubljanske borze.

Če se iz prvega polletja lanskega leta izločijo učinki družbe Istrabenz Gorenje, katere lastniški delež je Gorenje lani julija odprodalo, so prihodki od prodaje, ustvarjeni v prvi polovici letošnjega leta, nižji za 3,3 odstotka in znašajo 618,6 milijona evrov.

Drugo četrtletje je bilo v primerjavi s prvim četrtletjem prodajno močnejše, prihodki od prodaje, ustvarjeni v drugem četrtletju, pa so v primerjavi z lanskim drugim četrtletjem brez upoštevanja prihodkov družbe Istrabenz Gorenje zaostali za le en odstotek.

Poslovni izid iz poslovanja je znašal 16,5 milijona evrov in je bil v primerjavi s prvim polletjem lani nižji za 7,2 odstotka, vendar je EBIT-marža zrasla na 2,7 odstotka (lani 2,4 odstotka).

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je ob objavi poslovnih rezultatov zapisal, da razmere na prodajnih, nabavnih in finančnih trgih ostajajo zelo nepredvidljive in polne izzivov.

"Bitka za tržne deleže in za ustrezno prodajno strukturo na eni strani, hkrati pa pospešeno izvajanje optimizacije proizvodnih lokacij ter obvladovanje stroškov na drugi strani, so ključne aktivnosti, na katere se osredotočamo do konca leta," je dodal.

Komentarjev 2
  • linka 12:19 06.september 2012.

    danes ni več samoumevno ,da kupiš Gorenjev aparat ,je veliko konkurenčnih in kvalitenih ,cenejših aparatov......

  • roscha 22:50 25.avgust 2012.

    Koga kuratz brigajo prihodki in ETIBCMŽNJ.Koliko je dobička ali izgube je edini pameten podatek, vse ostalo zanima samo FDVjevske kretene (ki se razumejo na VSAKO stavr kot krava naboben) , kako napisat par stavkov več.Ni čudno ...prikaži več da ste brezpačnik. Za take "novicopisce" nihče ne da niti centa.