Slovenija
30 ogledov

Gorenjska: Veter odkrival garaže

Veter na Pristavi pri Tržiču
1/10
Goran Novkovič
Kritine nadstreška v Pristavi pri Tržiču so močni sunki vetra odnašali celo na druge parcele.

Med osmo in deveto uro zvečer so močni sunki v Pristavi pri Tržiču odkrili najmanj eno plastično kritino nadstreška za avtomobile.

Lastniki hiše in sosedje so posamezne dele zbirali tudi po sosednih parcelah, boječ se, da jih ne bi odneslo še dlje in da ne bi še komu povzročili škodo ali celo ob močnih sunkih koga ogrozili. Pri tem so morali izjemno paziti, da ne bi močni sunki vetra spet odnesli nevarnih delov in da ne bi ogrozili celo sami sebe.

Na koncu so večje dele zložili ob škarpi in nanje raje kar zapeljali avtomobila, da jih ne bi ponoči veter spet raznašal. Eden od delov je celo končal visoko na strehi sosednje hiše. Več v fotogaleriji.

Spomin na olimpijske igre 1984

Močni sunki vetra so se pojavili po osmi uri zvečer. Slišati jih je bilo močno tudi znotraj hiš, kar je vaščane močno spomnilo na karavanško burjo leta 1984, prav v času olimpijskih iger v Sarajevu, ko so močni sunki vetra podirali cela pobočja iglavcev pod bližnjo Kriško goro.

Eden od vaščanov je že nocoj v temi moral pregledovati celo težko kritino na strehi svoje hiše, a k sreči za zdaj ni videti škode. Močno pritrjeni plastični rastlinjak se kljub 80-centimetrskim jeklenim pritrdilnim palicam, ki so zapičene globoko v zemljo, ob močnih sunkih vetra premika po pet centimetrov v eno ali drugo stran.

Posamezne, lažje predmete raznaša povsod. Na eni od parcel so domačimi denimo našli na tleh kapo. V okolici nihče ni vedel, čigava je. Domačini se bojijo, kaj bo ponoči, ko so napovedani najmočnejši sunki.

Zdaj je mirneje, je pa v tišini noči glasno slišati, kako piha močan veter pod gorami.

Komentarjev 3