Slovenija
20 ogledov

Gorenjski župani bodo bojkotirali vladni obisk

Miro Cerar EPA
Gorenjski župani bodo bojkotirali srečanje z vlado, ker ignorira pogovore na temo povprečnin. Miro Cerar jim sporoča, da zamujajo veliko priložnost.

Vlada prihaja na obisk na Gorenjsko, 18 tamkajšnjih županov pa se je odločilo bojkotirati zaključno srečanje na Brdu pri Kranju in sestanek z ministrom za javno upravo v Kranju.

Vzrok je ignoranca vlade, župani so namreč predlagali, da bi se ob regijskem obisku sestali s predsednikom vlade ter obema ministroma za finance in javno upravo na temo povprečnin: 

"Če se niso pripravljeni pogovarjat, se jaz se ne bom hodil slikat na Brdo z vlado samo zato, da bodo potem rekli, da so se srečali z župani," nam je odločitev pojasnil glavni pobudnik bojkota župan Žirovnice Leopold Pogačar.  

Gorenjski župani: V eni uri se nimamo kaj pogovoriti

Ker njihov predlog o skupnem sestanku na temo povprečnin ni bil sprejet, v Kranj namreč prihajata le minister za javno upravo Boris Korpivnikar in sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar Erman, so župani odpovedali tudi udeležbo na zaključnem srečanju s celotno ministrsko ekipo: "Glede na to, da gredo na obisk na teren, da gredo kot so zapisali pogovorit o težavah in uspehih, pa nimajo časa za nas, tudi mi smatramo, da ni nobene potrebe, da bi se zvečer na Brdu srečali. Sicer pa poglejte, v eni uri 18 županov in gospodarstveniki, v eni uri se nimamo kaj pogovoriti." 

Cerar: Zamujate veliko priložnost

"Mi smo v regijo prišli zato, da se pogovorimo z vsemi deležniki, da jih direktno povprašamo, kje vidijo priložnosti in izzive ter kje jim lahko pomagamo," je odločitev županov komentiral Cerar in dodal, da bodo predstavniki vlade vseeno šli v vse kraje po programu:"Pokazali bomo, kaj delamo in kaj želimo narediti. Hkrati bomo prisluhnili potrebam lokalnega okolja,"  je dejal. 

Nordijski center | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Cerar je še dodal, da so se na obisk intenzivno pripravljali dolgo časa: "Šli si bomo ogledati številna podjetja, zavode, inštitucije, kulturne znamenitosti, mesta. Prisluhnili bomo temu, kar nam bodo povedali podjetniki, direktorji zavodov in župani o tem, katere so njihove konkretne potrebe in kako vidijo razvoj,"  je v Planici pojasnil premier. 

Predstavniki vlade na čelu s premierjem so se ob enodnevnem obisku Gorenjske najprej zbrali v Planici, na delovnem posvetu, v ogrevalnem objektu na vrhu letalnice bratov Gorišek.

Vladna ekipa je za tem sodelovala na slavnostnem odprtju nordijskega centra, popoldne se bodo ministri in ministrice razkropili po regiji, kjer bodo obiskali različne kraje in podjetja.

Župani Mramorja pozvali k odstopu

Sicer je včeraj Skupnost občin Slovenije (SOS) ministra za finance Dušana Mramorja že pozvala k odstopu, saj jim, kot ugotavljajo, država nalaga vedno nove obveznosti, hkrati pa jim krči prihodke.

 "Župani kot predstavniki občin smo ogorčeni nad takim odnosom in glede na to, da nista bila spoštovana niti zakon niti dogovor, se zahteva odstop pristojnega ministra za finance," je povedal  predsednik SOS Ivan Žagar,

Kot je pojasnil, s strokovnimi argumenti pri vladi niso uspeli, zato sedaj načrtujejo drugačne ukrepe: "Skupaj z ostalima dvema združenjema občin bomo zbirali podpise z zahtevo, da minister odstopi," je poudaril Žagar in pojasnil, da je osnova za to zahtevo nespoštovanje zakona o financiranju občin.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Ferluci 14:16 21.januar 2016.

    Zamujajo veliko priložnost...tudi če ne kupiš loto listka, zamujaš veliko priložnost. Mogoče veliki mislec razmišlja o takšnih priložnostih?

  • westal 05:38 12.december 2015.

    Kompletna zdajšnja vlada je zrela za odstop. Kaj storiti saj vlada sama ne bo odstopila?

  • MihaMB 21:28 11.december 2015.

    Zgodba je v bistvu izjemno enostavna in zelo podobna družinskemu proračunu. Če predpostaviš, da so prihodki konstantni, boš, če boš želel sinu povišat žepnino, moral hčerki le to znižat...in ti župani tega ne razumejo? Naj raje ti župani povejo, ...prikaži več koliko so imeli na svojih občinah zaposlenih pred 10 leti in koliko danes...pa bo zelo jasno, zakaj potrebujejo veliko več denarja...