Slovenija
15 ogledov

Gorenju 50 milijonov evrov

(Foto: Mojca Marot) Žurnal24 main
Delničarji Gorenja so na skupščini sprejeli sklep o povečanju osnovnega kapitala v prvem krogu za 25 milijonov evrov, enak znesek bo zagotovljen tudi v drugem krogu, ki bo izveden jeseni.

Predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac je na novinarski konferenci po skupščini povedal, da bodo vse delnice v prvem krogu dokapitalizacije ponujene Mednarodni finančni korporaciji (IFC), članici skupine Svetovne banke, prednostna pravica obstoječih delničarjev pa je izključena. IFC naj bi 25 milijonov evrov nakazal predvidoma v mesecu dni.

Po oceni Bobinca bo dokapitalizacija skupini Gorenje omogočila še hitrejše izpolnjevanje strateškega načrta, hitrejše vlaganje v razvoj novih izdelkov in storitev, morebitne prevzeme, prestrukturiranje na področju izdelkov za dom in divizije Ekologija, energetika in storitve, ki ima večji potencial rasti.

Takoj po vstopu IFC v lastniško strukturo Gorenja je predvidena druga dokapitalizacija, ki bo potekala v treh krogih. V obeh krogih dokapitalizacije bo cena novoizdane delnice identična, torej 13,32 evra za novo delnico, kar predstavlja šestmesečno povprečje enotnega tečaja Gorenjeve delnice.

V drugem krogu dokapitalizacije posebnih omejitev pri vpisu delnic ne bo, preostale morebiti razpoložljive delnice pa se bodo ponudile tretjim osebam.

Na skupščini so delničarji imenovali tudi nov nadzorni svet, ki bo zastopal interese delničarjev. V njem so Peter Kraljič, Maja Makovec Brenčič, Keith Miles, Uroš Slavinec in Marcel van Assen. Njihov štiriletni mandat se bo začel 19. julija letos.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.