Slovenija
24 ogledov

Gorici skupaj izgubljata

Matej Arčon je kot podžupan od blizu spoznal, kakšne so realne potrebe občine. P Žurnal24 main
Matej Arčon (LDS). Pripravljen na skok s podžupanskega na županski stol.

Nova Gorica ni več perspektivno mlado mesto. Zakaj je tako in kako bi jo znova pomladili?

Da imamo v občini velike razvojne težave, najbolje vedo tisti, ki so ostali brez dela. Kdor ne vidi problemov, jih tudi reševati ne more.
Matej Arčon o povečanju števila brezposlenih

Preveč odločitev se je sprejemalo v Ljubljani, kar je zelo ohromilo naša podjetja. Šibko gospodarstvo pomeni manj delovnih mest in tako manj prostora za mlade. Spodbuditi je treba gospodarski razvoj, aktivno politiko na področju mladih družin in dvigniti kakovost bivanja.

Tudi čezmejno sodelovanje med obema Goricama ni zaživelo, kot bi lahko. Kje so ovire?
Nobeno od mest ni znalo izkoristiti novih razmer po padcu meje in iz tega ustvariti dodane vrednosti. Izgubljata skupaj. Temeljna ovira je pravzaprav medsebojna nepovezanost in nezaupanje. Drug drugega gledamo kot tekmeca. Če želimo biti skupaj uspešnejši, moramo vzpostaviti partnerski odnos.

Kako gledate na razmere v Hitu?

V politiko kot študent
Matej Arčon. Osemintridesetletnik se s politiko dejavno ukvarja od študentskih let, od leta 1997 profesionalno. Zadnje tri mandate je presedel v mestnem svetu kot svetnik LDS, pet let tudi vodi stranko na občinskem nivoju. Že drugič je podžupan novogoriške občine, od leta 2007 pa tudi državni svetnik.

Tudi o usodi Hita je odločala politika v Ljubljani, namesto da bi imeli glavno besedo domačini. V svojih zlatih letih je bil Hit privlačna tarča pohlepa, ob kateri so si mnogi polnili žepe. Danes, ko je mošnja precej prazna, nam ostajajo problemi ljudi in njihova socialna stiska. Podjetje potrebuje ozdravitve, in to mora biti tudi cilj uprave.

Na kateri dosežek v iztekajočem se mandatu ste najbolj ponosni?
Uspelo mi je zagotoviti sredstva za gradnjo študentskega doma, bil sem eden od glavnih akterjev za dokončanje hitre ceste skozi Vipavsko dolino, pomagal sem pri ohranitvi statusa novogoriškega narodnega gledališča.

Česa bi se najprej lotili, če bi bili izvoljeni za župana?
Sprejetja temeljnih prostorskih aktov, ki omogočajo gradnje ljudem, saj nekateri že več kot desetletje čakajo na to. Šele potem lahko sledijo drugi projekti, pridobivanje evropskih sredstev in realizacija drugih razvojnih programov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.