Slovenija
161 ogledov

Goriško zeleno bogastvo

Nova Gorica naj ne bo prepoznavna le kot mesto vrtnic, pač pa kot mesto zelenja Žurnal24 main
V Novi Gorici so označili 16 eksotičnih dreves, ki rastejo v mestu, in jih popisali v zloženki.
Okoli avtobusne postaje in vzdolž Erjavčeve ulice so označili 16 eksotičnih dreves. Gre za projekt novogoriškega turističnega društva, v sklopu katerega so izdali tudi pet tisoč zloženk z naslovom Drevesa – bogastvo Nove Gorice v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku. “Označili smo enkratna eksotična drevesa, ki so stara toliko kot mesto, saj so ob rojstvu Nove Gorice prišla sem kot male sadike, danes pa imajo 60 let,” je povedal Rajmund Kolenc, tajnik turističnega društva.

 

Bogastvo eksotike

16 označenih. Med sprehodom je mogoče spoznati naslednje vrste dreves: tisa, kavkaški krilati oreškar, navadni jadikovec, kitajsko dežnikasto drevo, pavlonija, navadi koprivovec, kalifornijska kalocedra, velecvetna magnolija, črnika, vednozelena cipresa, ameriški javor, arizonska cipresa, atlaška in himalajska cedra, bodeča smreka in vrba žalujka.

Z vseh koncev sveta
Kot so zapisali v zloženki, je bila Nova Gorica zamišljena kot moderno mesto, prepleteno z zelenimi površinami, saj lahko zaradi bližine Jadranskega morja in Alp, ugodnih talnih razmer in primernega razporeda padavin tu uspevajo zelo različne vrste rastlin. To so izkoristili načrtovalci nasadov in v mesto vnesli različne drevesne vrste z vseh koncev sveta.

Kot je še dejal Kolenc, so se za izdajo zloženke odločili tudi zato, ker je postala Erjavčeva ulica po padcu meje zanimiva sprehajalna promenada. Prihodnje leto nameravajo označiti še neobičajna in neavtohtona drevesa od Erjavčeve ulice do Trga Evrope. Tako bodo pripomogli k temu, da bo Nova Gorica prepoznavna kot mesto zelenja in cvetja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.