Slovenija
29 ogledov

Gorivo se bo spet podražilo

cene goriv grafika Žurnala24
Bencin se bo spet podražil. Ker vlada ni spremenila trošarin, bo neosvinčeni stooktanski bencin presegel magično mejo 1,5 evra za liter. Rekordne cene tudi na Hrvaškem.

Danes opolnoči se izteče 14-dnevno obdobje, po katerem se bodo spet spremenile cene naftnih derivatov. Po zadnih izračunih Djanija Brečeviča, direktorja Inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji, se nam v torek spet obeta občutna podražitev goriv.

Liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina bo po novem stal 1,493 evra, liter stooktanskega bencina pa 1,509 evra. Dražje bo tudi dizelsko gorivo – za liter boste morali od polnoči odšteti 1,365 evra, za liter kurilnega olja pa 1,042 evra.

Na tokratno podražitev naftnih derivatov sta vplivala predvsem višja cena nafte na svetovnih borzah in manjša vrednost evra v primerjavi z dolarjem.

Novak: nafta bo še nekoliko naraščala in se "konec leta" umirila

"Cene nafte, ki rastejo po svetu, so vezane na razmerje med obstoječimi zalogami in proizvodnjo, po drugi strani pa imamo težave pri nakupih nafte na zalogo. To so tako imenovani 'futures'. Ti so zelo porasli. Ljudje kupujejo in pričakujejo višjo ceno nafte," nam je povedal Peter Novak, dekan Visoke šole za tehnologijo in sisteme.

Dodaja, da so po drugi strani politične razmere zelo odprte. "Kdor ima denar, si dela zaloge. Iran sicer ni tako velik proizvajalec nafte, toda Savdska Arabija nima drugega izhoda kot skozi Hormoško ožino. Če Iran zapre to pot, bo Azija brez nafte in bo kupovala nekje drugje, potem bodo težave ogromne," opozarja.

Cene naftnih derivatov v Sloveniji bodo po njegovem mnenju na približno isti ravni kot v sosednjih državah, malo cenejših od Italije. "Država bo trg umirila, da spremembe ne bodo velike, edino tako je mogoče dolgoročno načrtovati."

Komentarjev 8
  • Bumb 21:55 19.marec 2012.

    http://signup.wazzub.info/?lrRef=2812d8d9 poglej si mal fajn zadeva za zasluzt kksn dodatn euro INFO: http://cvenk.blog.com/

  • focus 14:54 19.marec 2012.

    gorivo bo glede na politične razmere po svetu šlo v vsakem primeru gor... zato bi morali namesto znižanja trošarin zahtevat, da nam država uredi javni potniški promet, ki je pri nas v mizernem stanju v primerjavi s tujino. tako bi ...prikaži več lahko na dolgi rok veliko več prihranili. tu se zbirajo pozivi za boljši JPP (cenejše in pogostejše povezave, boljše usklajevanje voznih redov, ...), ki bodo junija posredovane pristojnemu ministrstvu: http://focus.si/index.php?node=25&id;=1147. vsak lahko napiše svoje ideje, komentarje, zahteve ali kritiko. čas bi bil, da se ne razmišlja več samo o avtih&avtocestah;, ampak širše...

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 14:33 19.marec 2012.

    Pa še nekaj si pozabil,UKINIT BI BLO TREBA OBČINE,saj imajo vse službe podvojene v UE!!!