Slovenija
63 ogledov

Gorjanski zrak dober za flavtiste

Udeleženci letošnje poletne šole za kljunasto flavto z mentorji pred domom za le Žurnal24 main
V Gorjah poteka poletna šola za kljunasto flavto. Udeleženci iz vse Slovenije in tujine.

Iz gorjanskega Zavoda za letovanje in rekreacijo otrok je v teh dneh mogoče slišati prijetno muziciranje mladih flavtistov, udeležencev poletne šole za kljunasto flavto.

 

Omenjena šola poteka že trinajsto leto, letošnje se udeležuje 16 učencev, starih od 9 do 15 let, in učiteljev iz vse Slovenije in iz tujine, ki v Gorjah gostujejo prvič. Mateja Bajt, vodja šole ter profesorica za kljunasto flavto na ljubljanskem konservatoriju za glasbo in balet ter docentka na ljubljanski akademiji za glasbo, je povedala, da imajo udeleženci na poletni šoli več priložnosti za komorno igro, kajti med letom gre večinoma za individualno delo, pouk poteka dopoldne in popoldne, vmes pa se najde čas tudi za sprehode in družabne igre.


"To je dober uvod v novo šolsko leto, ki ga bodo udeleženci poletne šole začeli lepo uigrani," je pojasnila Bajtova, profesorica Barbara Cefera pa je ob tem poudarila, da kljunasta flavta v Sloveniji izgublja oznako drugorazrednega inštrumenta in postaja resen koncertni inštrument, enakovreden drugim.

 

Zaključni koncert v soboto
Da ima poletna šola vse več zvestih udeležencev, je potrdila tudi petnajstletna Klara Šafner iz Zagorja ob Savi, ki se je udeležuje četrtič.

"Kljunasto flavto igram osem let in sem članica zagorskega orkestra flavt. Poletna šola je odlična priložnost za komorno igranje. V prihodnje se bom posvetila tudi oboi, kajti jeseni se bom vpisala na ljubljanski konservatorij," je dejala Šafnerjeva.

Med udeleženci pa je tudi Matija Kovač iz Münchna v Nemčiji, ki je navdušen nad Gorjami in lepo naravo, kajti kot pravi, vse leto preživi v mestu, poletna šola pa je zanj "odlična priložnost za pridobivanja znanja in za srečanje s prijatelji ter povezovanje z njimi prek glasbe".

Enotedensko poletno šolo bodo zaključili s koncertom, ki bo v blejskem hotelu Park v soboto ob 15.30, mladi flavtisti pa bodo izvajali baročno in klasicistično glasbo ter priredbe ljudskih pesmi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.