Slovenija
667 ogledov

Gornico ugriznil gad

Gad Shutterstock
Gornico je v bližini Jesenic ugriznil gad.

Nekaj minut po 12. uri je na območju Prihodov oziroma Jeseniškega Rovta, na nadmorski višini 1200 metrov, pohodnico v nogo pičil črni gad. Nujno medicinsko pomoč so ji nudili v Splošni bolnišnici Jesenice.

Stanje pacientke je stabilno,” nam je povedal zdravnik, ki jo je oskrbel v jeseniški bolnišnici, dr. Gregor Hvalc. Za Žurnal24.si je ponovil, da je v primeru ugriza kače potrebno predvsem ostati miren in – če se le da – identificirati za kakšnega plazilca gre. “Pri nas živita dve strupeni kači, gad in modras, od katerih je slednji bistveno nevarnejši,” pravi Hvalc.

Poudarja, da je v primeru ugriza potrebno ostati miren in priseben, prizadeto mesto je potrebno oskrbeti kot vsako ostalo rano. “Predvsem bi rad poudaril, da rane ne režemo in ne izsesavamo strupa. Čim prej je seveda potrebno obiskati zdravnika.” V vseh primerih niti ni potreben protistrup, zdravnik se o tem odloči na podlagi reakcije pri pacientu. “V kolikor pride do večjega otekanja prizadetega mesta, do dviga pulza, do mravlinčenja, v teh primerih se odločamo za protistrup, sicer pa ne.

V svoji 6-letni karieri je danes v ambulanti sprejel drugo pacientko, ki jo je ugriznila kača. “Prvič je šlo za tujce, ki so kačo prinesli kar s seboj. V kovčku so jo imeli in kmalu bi nam v ambulanti pobegnila,” se še spomni Hvalc, pri čemer še enkrat poudari, da je dobro, da ima pacient informacijo, za kakšno kačo je šlo.

Kako ga prepoznati?

Pri nas živi navadni gad (Vipero berus). Po besedah poznavalca in ljubitelja kač Aleša Lubeja ima v nasprotju z drugimi kačami navadni gad specifične lastnosti, ki se od običajnega vedenjsko življenjskega vzorca kač razlikujejo: “Precej bolj od drugih je prilagojen na hladnejše okolje. To je namreč kača, ki živi na najbolj severni zemljepisni širini med vsemi kačami na svetu! Je edina kača, ki živi nad severnim tečajnikom, torej na Skandinaviji.”

Pojasnjuje, da so pogosti tudi popolnoma črni primerki. Tako lahko na hladnih območjih vsrkajo več toplote. Zato se po njegovih besedah v nasprotju z ostalimi kačami nikoli ne izpostavlja soncu. “Ko je toplo, se skriva na hladnem pred soncem, ko je hladno, pa se skriva pred hladom,” dodaja.

Strup vseh evropskih kač, se pravi tudi navadnega gada, je hemotoksičen, deluje na kri, in citotoksičen kar pomeni, da se tkivo okrog ugriza začne razkrajati in prebavljati. "Pri plenu kače  to pomeni lažjo prebavo v želodcu. Prav to je razloga za močno bolečino in oteklino," opisuje Lubej. 

PREBERITE TUDI:

Komentarjev 5
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 23:38 17.maj 2015.

    čist mim komentar

  • McBobo 20:49 17.maj 2015.

    Muslimani ne hodijo v hribe, ker se jim ne da. Tako da verjetno ni bila muslimanka.

  • zdrej 19:38 17.maj 2015.

    Mene pa zmoti, ko date simbolično sliko neke druge vrste kače, pa je dovolj slovenskih avtorjev, ki imajo slike črnega gada.