Slovenija
58 ogledov

Gorše posluje kar iz celice

slovenija 07.01.14. branko gorse, foto: zurnal24 Žurnal24 main
Služba. Priprti stečajni upravitelj uradno še vedno šef nadzornikov v BiH.

Stečaji. Suspendirani stečajni upravitelj Brane Gorše, ki mu sodijo zaradi domnevne poslovne goljufije in pranja denarja ter je zato že skoraj eno leto v priporu, ne glede na to še vedno očitno deluje celo kot predsednik nadzornega sveta podjetja Agrokrajina iz Bihaća. Kot šef nadzornikov je namreč naveden v poslovnem registru podjetij v Bosni in Hercegovini (BIH).

Najprej v stečaj in nadzor

Agrokrajino je po dostopnih podatkih pred leti kupilo tedaj uspešno podjetje za veleprodajo sadja in zelenjave Citrus, ki so ga vodili v Sloveniji živeči bosanski državljani. Leta 2005 se je Citrus znašel v hudih finančnih težavah, zato je bil zaradi dolgov začet stečajni postopek, ki ga je vodila stečajna upraviteljica Mojca Breznik. Dobro leto kasneje je zdravo jedro Citrusa za 50.000 evrov kupil poslovnež iz Bihaća, zaradi česar je bil stečajni postopek v tem delu ustavljen. Pogodbo o odkupu med upraviteljico Breznikovo in podjetnikom iz BIH pa naj bi sestavil odvetnik Gorše.

Okoliščine tega posla naj bi preiskovala tudi policija. Dober mesec po odkupu Citrusa se je družba namreč preimenovala v Finesto-naložbe. Za vpis sprememb v sodni register in druga opravila pa je poskrbel pooblaščeni odvetnik Gorše, ki je sedež Finesto-naložb hkrati prenesel na naslov poslovne stavbe na obrobju Ljubljane, kjer je sam deloval kot stečajni upravitelj. Finesto-naložbe pa so, potem ko so izšle iz Citrusa, obdržale skoraj 50-odstotni delež v Agrokrajini, kjer je Gorše zdaj glavni nadzornik.

Komentarjev 1
  • lukaz 13:24 18.januar 2014.

    Mora ohraniti posel za čas, ko ga bo naše nesposobno in skorumpirano sodišče oprostilo in bo svoboden človek!