Slovenija
15 ogledov

Goršek: Počasi bo treba sprejeti odločitve

urošević petrovič Delo
Predstavniki policijskih sindikatov in minister za delo Andrej Vizjak za zaprtimi vrati nadaljujejo pogovore o zahtevah policistov. V Sindikatu policistov Slovenije so v ponedeljek zavrnili namigovanja o že dogovorjenem umiku referendumske pobude o varčevalnem zakonu.

Pogajalski strani poteka pogovorov ne komentirata, sta pa obe ponudili svoje približevalne predloge. O vsebini pogovorov v izjavi novinarjem ob robu današnjega obiska Muzeja slovenske policije nista želela govoriti niti generalni direktor policije Janko Goršek niti minister za notranje zadeve Vinko Gorenak. Goršek je izrazil upanje na "zdravorazumsko" sprejemanje odločitev, saj treba po njegovih besedah upoštevati vse dimenzije težave, v kateri so se znašli.

Proti dodatnemu zaostrovanju stavke

"Zelo slab šef policije pa bi bil, če ne bi želel videti vseh težav, s katerimi se naši kriminalisti in policisti srečujejo na terenu," je povedal Goršek, ki pa se ne strinja s sedanjim načinom doseganja ciljev, torej zaostrovanjem stavke in zbiranjem podpisov za referendum. Zadeve, ki so specifične za policijski poklic in sindikati nanje opozarjajo, Goršek podpira, ne strinja pa se s poseganjem v zakon za uravnoteženje javnih financ. Prepričan je, da treba sindikate poslušati, a hkrati ne pristaja na metodo izsiljevanja. Še dodatno zaostrovanje stavke bi po njegovi oceni lahko dolgoročno vplivalo na varnostne razmere.

Glede položaja in opreme policistov je Goršek dejal, da bi se morale odločitve sprejemati že prej. V času, "ko se iztekajo ure", je zelo težko izvajati kakršna koli pogajanja. Na policiji se trudijo, da bi v okviru pogajanj našli neko skupno rešitev, zagotavlja.

Vlada upa na umik podpisov

Od uspeha pogajanj je odvisna usoda varčevalnega zakona. Policijska sindikata sta namreč v četrtek v državni zbor vložila 4753 podpisov podpore za začetek postopka za razpis referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ.

Vladna stran računa, da se bo s sindikatoma dogovorila in tako dosegla umik referendumske pobude.

Policisti stavkajo že dober mesec, stavko pa so pretekli teden še zaostrili. Policijska sindikata v pogajanjih z vlado namreč nista popuščala glede plač in drugih prejemkov zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve, zato nista podpisala stavkovnega sporazuma in dogovora na področju plač.

Komentarjev 4
  • graff 05:46 23.maj 2012.

    Sposojen komentar:tinetov22. maj 2012 ob 21:38.ssPolicisti vztrajajte, če ste že pričeli. Ni res, da ste edini, ki bi se radi izven sistema dogovarjali za plače. Pred vami so to že naredili zdravniki in tudi uspeli. Goršek je ...prikaži več pa tako ali tako navadna RIT. Pri Kresalki se je še malo potrudil, da bi izgledal kot nepolitični policist. Sedaj pa se je obrnil hitreje kot riba in leze Gorenaku v rit hitreje kot jegulja. Kar pa se tiče referenduma: Janša in jurišniki so jih pred kratkim omogočili, samo da so srali po butastem Pahorju in jih ni nič brigalo, če nas s tem spravljajo v še večjo revščino. Še en referendum, pa jih bo mogoče vsaj malo streznil. Pri meni gotovo dobite podpis!

  • 2112 12:04 22.maj 2012.

    odgovornost je na plečih vlade, ki s pozitivno zakonodajo kroji delovanje države, njenih organov itd., ne pa policistov. Za vse kar se dogoaja in se bo dogajalo je v prvi vrsti odgovorna vlada in njeni strici.

  • Stolp 09:00 22.maj 2012.

    Aha, pa njim vseeno za odgoovrnost. Prav boli jih za Slovenijo. Plačani so od murgeljskih botrov, da rušijo ukrepe in s tem Janšo in svojo nalogo morajo pač izvrševati.