Slovenija
19 ogledov

Pred pozebo so se rešili s počepi

Snežnik GRS Ljubljana
V nedeljo popoldne so se pri sestopu s Snežnika izgubili trije planinci iz Trsta. Reševalci so jih našli malo pred peto zjutraj v ponedeljek.

V nedeljo se je peterica italijanskih gornikov podala na 1796 visoki Snežnik. Zgodaj popoldne so se povzpeli na vrh in se kmalu začeli spuščati proti Sviščakom. Dva sta se v dolino spustila s smučmi, 71-letni in 44-letna Tržačana ter 38-letnik iz Pordenona pa peš.

Za trojico so se v snežnem metežu začele težave, saj so skoraj tik pod vrhom v metežu in močnem vetru izgubili orientacijo ter se izgubili. Ob 15.50 so po telefonu poklicali na pomoč, obrnili so se tudi na policijo. Čez nekaj minut sta bila oba telefona, iz katerega so klicali, nedosegljiva.

Bivakirali v zavetju skale

Reševalci so najprej preiskali poti s Sviščakov na Snežnik, vendar niso našli nobenih sledov za pogrešanimi. Odločili so se, da dodatna ekipa preišče pot iz Leskove doline na Snežnik. Z vzponom so začeli malo pred polnočjo in okoli 5. ure zjutraj planince našli približno 150 višinskih metrov pod vrhom Snežnika.

Bivakirali so v slabem zavetju manjše skale. Čeprav so ponesrečenci celo noč poskušali ohranjati telesno toploto s stopicanjem na mestu in počepi, so bili že podhlajeni, zaradi dolge noči pa tudi izčrpani. Reševalci so jim pomagali pri napornem vzponu po predirajočem se snegu do koče. Dva reševalca iz Ilirska Bistrice sta odprla kočo in jo ogrela, tako da so v njej počakali helikopter Slovenske vojske, ki je ponesrečene prepeljal v Zdravstveni dom Ilirska Bistrica.

Na iskalni akciji je sodelovalo 32 reševalcev GRS Ljubljana, do tega 10 iz skupine Ilirska Bistrica, 3 iz skupine Postojna in 19 iz Ljubljane.

Komentarjev 1