Slovenija
35 ogledov

Gorski reševalci pripravljeni na zimo

(Foto: Andraž Sodja) Žurnal24 main
Gore tudi septembra pritegnejo veliko obiskovalcev. Reševalci so na zimske razmere pripravljeni in opozarjajo na nevarnosti, ki bi lahko še tako izkušene planince stale življenja.

Zadnjih nekaj dni je bilo za reševalce zelo dejavnih, saj je dežurna ekipa za reševanje v gorah s helikopterjem kljub slabemu vremenu opravila štiri reševanja. Tik pred sončnim zahodom so v okolici Triglava poiskali in reševali planince, ki so se izgubili, reševali ljudi s hujšimi telesnimi poškodbami in v dolino odpeljali planinca, ki se je smrtno ponesrečil. Slednjemu je spodrsnilo med fotografiranjem, nekaj metrov pod vrhom Prisojnika.

"Verjetno je tudi, da si ljudje pred koncem poletja za zaključek izberejo posebno turo, ki je ponavadi zahtevnejša. Na koncu se izkaže, da ta izbira ni bila ravno dobra," je povečano število reševanj v zadnjih dneh komentiral Dušan Polajnar iz Gorske reševalne zveze Slovenije, kjer dodajajo, da je septembra obisk planincev in pohodnikov nekoliko manjši.

"September je odvisen od vremena, letos pa je tako, da je vreme ob koncih tedna precej spremenljivo. Sneg septembra bo, padal pa je že pred dvema dnevoma,"
je povedal Polajnar, ki dodaja, da morajo biti obiskovalci gora v tem času previdnejši. "Svoje cilje morajo prilagajati vremenskim razmeram. Če bo snežilo, potem je za planince bolje, da si cilje izberejo v sredogorju. Visokogorje se nam bo odmikalo z vsakim poslabšanjem vremena," pravi Polajnar in dodaja, da imajo reševalci že pripravljeno zimsko reševalno opremo.

Vedno nekoga obvestite
Na Operativno-komunikacijskem centru (OKC) Kranj poudarjajo, da je iskanje v gorah izjemno zahtevno, zato je potrebno, da o svojih namerah in poteh nekoga obvestimo oziroma se vpisujemo v planinske knjige v kočah s točnimi podatki in od teh ne odstopamo ter ne spreminjamo ture. Ti podatki so namreč ključni za policijo in gorske reševalce. Svetujejo še, da če ocenjujete, da niste sposobni sami opraviti ture, najemite gorskega ali planinskega vodnika, s katerim boste lažje, predvsem pa varneje dosegli želeni cilj in predvsem varno vrnitev.

"Varna hoja v gorah je predvsem pomembna od vaše zavzetosti, priprav in pravilnih odločitev, še preden odrinete na turo. Gore bodo tu, ko nas že dolgo ne bo več," zaključujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.