Slovenija
30901 ogledov

"Gospa, pa načrtujete še kakšnega otroka?"

ljubljana12.09.08, mama z otrokom, vozicek, presernov trg, ljubljana, mamice...v IFP
Zagovornik načela enakosti je sporočil, da je ena od srednjih šol v Sloveniji kršila prepoved diskriminacije iz 4. člena ZVarD v povezavi z drugim odstavkom 28. člena ZDR-1 na način neposredne diskriminacije po prvem odstavku 6. člena ZVarD, ko je predstavnica ministrstva kot ena od članic sveta šole kandidatki v okviru njene predstavitve v postopku izbire novega ravnatelja šole zastavila vprašanje, ali načrtuje še kakšnega otroka.

V tistem času je bila kandidatka še na porodniškem dopustu. Na vprašanje ni odgovorila, je pa članico sveta šole opozorila na nedopustnost takšnega vprašanja. Drugima dvema kandidatoma za ravnatelja oz. ravnateljico šole, tj. konkretni kandidatki in konkretnemu kandidatu, vprašanje o morebitnem načrtovanju družine ni bilo zastavljeno, so še dodali pri Zagovorniku. Ta je primer prevzel s strani Inšpektorat RS za šolstvo in šport. 

Za pojasnila o omenjeni diskriminaciji smo se obrnili tudi na Inšpektorat za šolstvo in šport, kjer pa niso želeli razkriti, za katero srednjo šolo gre. 

Zagovornik načela enakosti je ugotovil, da je šlo v konkretnem primeru za diskriminacijo (obenem so dodali, da niso preverjeli, ali kandidatka ni bila izbrana zaradi tega vprašanja), toda kot so nam pojasnili, sami nimajo pristojnosti za ukrepanje in kaznovanje. To pristojnost ima le Inšpektorat RS za šolstvo in šport. Zato samo se znova obrnili na omenjeni inšpektorat, kjer pa prekrškovnega postopka še ne vodijo. "V primeru oziroma, ko bo IRSŠŠ prejel predlog za začetek prekrškovnega postopka, bo le-tega prekrškovni organ vodil v skladu s 50. členom Zakona o prekrških in na tej podlagi izvedel ustrezne ukrepe," so nam o nadaljnih postopkih naknadno odgovorili z inšpektorata.

"Zagovornik je bil ustanovljen in deluje po zakonu o varstvu pred diskriminacijo. Zakon mu za ugotovljene kršitve prepovedi diskriminacije ne daje možnosti za izrekanje glob. Zato o svojih ugotovitvah seznani pristojne inšpektorate, ki možnost kaznovanja kršiteljev imajo."

V oči bode tudi to, da je postopek trajal kar dve leti, saj je šlo za primer iz junija 2020. Kot so nam še sporočili iz Inšpektorata za šolstvo, je to osamljeni primer v zadnjih treh letih.

Komentarjev 11
  • jezero 07:30 29.avgust 2022.

    Tudi podnebne spremembe povzroća kapitalizem in pahnil Zemljo v kolaps! Tudi nosečnost je za kapitalista huda motnja. On hoče kupiti jahto.

  • lojs 19:37 27.avgust 2022.

    če so kaj kršili, so pač kršili ... tega ne manjka, čisto vsakdanja tema, napišite , oz. natipkajte kaj novega ... se vnaprej opravičujem za žalitve kogarkoli, ampak ... pisati o vsakem kazenskem postopku, če ni nič posebnega ... z ...prikaži več eno besedo, dolgočasno

  • vzev 12:03 27.avgust 2022.

    Če delodajalec vpraša žensko, če misli imeti otroka je diskriminacija. Kaj se je pa že kdo kdaj postavil na mesto delodajalca? Veš, da boš imel visoko povpraševanje in rabiš delavce. Zaposliš žensko in ta ženska po parih mesecih leti na ...prikaži več porodniško. Kdo bo pa potem delal? Zopet zaposliti še eno? Preden delavca vpelješ, pa rabiš kar nekaj časa.