Slovenija
3321 ogledov

"Gospod Janez Janša mora paziti na lastne kazenske odgovornosti"

Urška Klakočar Zupančič Saša Despot Urška Klakočar Zupančič
Odgovori na očitke glede domnevnega zavlačevanja preiskave poslovanja Gen-I in financiranja Gibanja Svoboda.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič zavrača očitke o zavlačevanju odreditve parlamentarne preiskave o poslovanju Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda. Državni svet je namreč marca izglasoval zahtevo za ustanovitev preiskovalne komisije DZ, ki bi pod drobnogled vzela poslovanje omenjenih podjetij in financiranje največje vladne stranke.

DZ mora skladno s poslovnikom komisijo ustanoviti, je pa predsednica DZ državni svet pozvala k dopolnitvi zahteve. Zakonodajno-pravna služba DZ je namreč presodila, da je opredelitev in obrazložitev javnega interesa preveč splošna, nedoločna in pomanjkljiva ter ne dosega zahtevanega standarda opredelitve javnega interesa.

Odgovor komaj dobili 

Klakočar Zupančič je DS pozvala k dopolnitvi zaradi potencialne nezakonitosti ali celo neustavnosti, a dobila odgovor, da državni svet zahteve ne bo dopolnjeval, je pojasnila v današnji izjavi. Po njenih navedbah so odgovor dobili 16. aprila, zato odreditve komisije tudi še ni uvrstila na redno aprilsko sejo. Kolegij predsednice DZ se je namreč o sklicu slednje dogovoril že pred tem.

Klakočar Zupančič bo to točko uvrstila na eno od prihodnjih sej, pri čemer bodo spoštovani vsi poslovniški roki, je zatrdila in zavrnila očitke o zavlačevanju z odreditvijo parlamentarne preiskave.

Opozorilo Janši 

Slednje ji namreč očitajo v opozicijski SDS, predsednik NSi Matej Tonin pa je danes izrazil pričakovanje, da bo parlamentarna preiskava odrejena nemudoma. "Vse ostalo bi pomenilo kršitve samega poslovnika in tudi parlamentarnih postopkov. V zadnjih tednih pa zelo pogosto opažamo, da se pravila igre prilagajajo glede na trenutno politično situacijo," je dejal. Medtem pa je prvak SDS Janez Janša v sredo ocenil, da gre za "eklatantno opustitev dolžnega ravnanja" po kazenski zakonodaji.

"Gospod Janša mora paziti na svoje lastne kazenske odgovornosti, ker je sam bil v več kazenskih postopkih, pa verjetno je še, ali pa morda se bo tudi še znašel v kakšnem. To so res težke besede," je danes odgovorila prva med poslanci.

Kot je poudarila, pa kot predsednica DZ ne želi, da bi ta ustanavljal preiskovalne komisije, za katere bi se izkazalo, da so zahteve zanje oziroma akti, na podlagi katerega je komisija odrejena, neustavni.

Medtem že nova pobuda

V NSi so medtem danes dali pobudo za ustanovitev še ene preiskovalne komisije DZ, in sicer bi pod drobnogled vzeli domnevno krajo otrok v času bivše Jugoslavije. Pripravljeni so prispevati podpise svojih osmih poslancev, njihov poslanec Aleksander Reberšek pa je pripravljen komisijo tudi voditi, je dejal Tonin, a dodal, da ne bodo ničesar pogojevali.

Janez Janša Slovenija Slovenija Janez Janša mora priznati poraz nasproti novinarke

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
 • andrija 16:14 19.april 2024.

  druge vidi,sebe ne vidi,pa tudi nafarbali so vas že dve leti pa še dve vas bojo farbali

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 02:31 19.april 2024.

  Janez pojdi v penzijo in uživaj v nakradenem denarju. Sem prepričana, da bi te vse kraje odpustili, če te le nikoli več ne bi videli, ne slišali.

 • Idioti 23:00 18.april 2024.

  Pleško , kdaj misliš pridet v Stožice ? Zgleda da nikol , sam tvoji kmetavzarji prihajajo trumoma , mi se pa smejimo , ko ob vrnitvi v garaži dojamejo , da ne vedo kje so sami , kaj šele, kje ...prikaži večje so parkiral avto. Edina rešitev čakati , da se garaže izpraznijo . No sej ti se neb zgubu , ne bat , te bodo že varnostniki ven spravil . Sam če niso Ljubljančani in zahojenci kot ti sam , tud oni težko !