Slovenija
17 ogledov

Gospodarska kriza ogroža svobodno trgovino

Žurnal24 main
Finančni ministri in guvernerji centralnih bank iz skupine sedmih najrazvitejših držav bodo v Rimu dva dni razpravljali o krizi in nevarnostih, ki jih prinaša.

Predstavniki G7 se bodo tako posvetili naraščajočim težnjam po protekcionizmu v luči finančne in gospodarske krize, pogovarjali pa se bodo tudi o okrepitvi sodelovanja na področju regulacije finančnih trgov.


Predsednik Svetovne banke Robert Zoellick pred srečanjem najbogatejših sedem in Rusije v Rimu ni kazal dobre volje. Kriza se namreč še poglablja. © AFP

 
"Ko vlade zagotavljajo nova sredstva za finančni sektor ali dokapitalizirajo banke, lahko dodajo določilo, v katerem zahtevajo, da ta denar ostane doma. Takšne oblike protekcionizma se lahko vrnejo v svetovno gospodarstvo," je opozoril prvi mož IMF Dominique Strauss-Kahn .

"Če se bodo ZDA, EU in druge države, ki so od Japonske zahtevale liberalizacijo trgovine, sedaj zatekle k protekcionizmu, bo to absolutno zlo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril tudi japonski finančni minister Šoiči Nakagava .

V zadnjih dneh sta največ prahu dvignila klavzula "kupujmo ameriško“ v eni od različic ameriškega stimulacijskega paketa, ki ga ta konec tedna potrjujeta oba domova ameriškega kongresa, in paket pomoči francoskemu avtomobilskemu sektorju.

Predvsem Japonska, EU in Kanada so izrazile zaskrbljenost, da bi zahteva, da ameriška podjetja v projektih, financiranih s sredstvi iz stimulacijskega paketa, uporabljajo ameriško jeklo in druge industrijske proizvode, sprožila val protekcionističnih ukrepov v drugih državah. To zahtevo je v paket vključil predstavniški dom kongresa, senat pa jo je nato omilil.
Srečanje finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank sedmih najrazvitejših držav, na katerega je povabljena tudi Rusija, bo tokrat potekalo v tako turobnem vzdušju, kot že dolgo ne, saj je večina od sodelujočih držav po najnovejših podatkih o gospodarski rasti za zadnje četrtletje lanskega leta globoko v recesiji.

Italija, ki v prvi polovici leta predseduje skupini sedmih najrazvitejših držav in Rusije (G8), pa je na dnevni red srečanja prvih finančnikov skupine uvrstila izboljšanje regulacije in preglednosti svetovnih finančnih trgov, kar bo tudi glavna tema srečanja skupine 20 industrijsko najbolj razvitih držav in hitro rastočih gospodarstev (G20) aprila.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.