Slovenija
1914 ogledov

Gospodarske rasti je že skoraj konec

fakulteta gradnja obnova delavec delo Anže Petkovšek
Letna gospodarska rast je bila konec junija 2,6-odstotna, a v primerjavi s prvimi tremi meseci se je BDP v letošnjem drugem četrtletju povečal vsega za 0,2 odstotka. Navajamo podatke, v katerih so izločeni sezonski in koledarski vplivi.

Četrtletna rast je tako najnižja po prvem četrtletju 2018 in četrtem četrtletju 2015, ko je znašala 0,1 odstotka.

<iframe title="Gospodarska rast je že skoraj povsem skopnela" aria-label="Split Bars" id="datawrapper-chart-Pp13d" src="//datawrapper.dwcdn.net/Pp13d/2/" scrolling="no" frameborder="0" style="width: 0; min-width: 100% !important; border: none;" height="184"></iframe><script type="text/javascript">!function(){"use strict";window.addEventListener("message",function(a){if(void 0!==a.data["datawrapper-height"])for(var e in a.data["datawrapper-height"]){var t=document.getElementById("datawrapper-chart-"+e)||document.querySelector("iframe[src*='"+e+"']");t&&(t.style.height=a.data["datawrapper-height"][e]+"px")}})}();</script>

Čeprav sta se izvoz in uvoz v drugem četrtletju zelo povečala (izvoz za 9,4 odstotka, uvoz pa za 12,3 odstotka), kar je največ v zadnjem letu in pol, je nižji zunanjetrgovinski presežek rast BDP znižal za 1,3 odstotne točke.

Domače trošenje se je v drugem četrtletju 2019 glede na isto obdobje leta 2018 povečalo za 4,2 %. Končna potrošnja se je povečala za 2,7 % ali za prav toliko kot v prejšnjem četrtletju. Trošenje gospodinjstev se je v okviru končnega trošenja povečalo bolj kot v prejšnjem četrtletju (za 3,4 %), trošenje države pa je bilo opazno nižje kot v preteklih četrtletjih (povečalo se je za 1,0 %).

Bruto investicije so se povečale za 9,2 %, od tega investicije v osnovna sredstva za 6,9 %. Med investicijami v osnovna sredstva so se izraziteje povečale investicije v gradbene objekte (za 13,4 %), rast investicij v stroje in opremo pa je bila precej nižja kot v prejšnjih četrtletjih (povečale so se za 1,3 %).

26 tisoč več zaposlenih

Vseh zaposlenih je bilo v drugem četrtletju 2019 1.043.907 ali za 26.422 več kot v drugem četrtletju 2018.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 6
  • Laznivi 12:43 30.avgust 2019.

    Zadnji cas da lep in priden predsednik vlade se nekoliko dvigne place javni/drzavni upravi.

  • Avatar praufo
    praufo 12:27 30.avgust 2019.

    spet se bo pojavil nekdo, ki bo začivkal, da je nastopila kriza in bo povišal davke in še kaj ... jemati je treba tistim, ki niso naši in šenkati tistim, ki so naši, to je nauk iz leta 45 ... ...prikaži več lepo bi bilo napisat ed dober članek kako je s pokojninami pri nas od najnižje do najvišje, sploh pa raziskat kako so nekateri prišli do pokojnine, ki znaša nekaj tisoč evrov ... a so mogoče tako garali?, le kaj so delali?, razen da so člani zveze borcev