Slovenija
19 ogledov

Gospodarski odnosi se razvijajo dobro

Žurnal24 main
Rupel in indijski zunanji minister sta razpravljala predvsem o možnostih gospodarskega sodelovanja med državama.
 

Gospodarsko sodelovanje napreduje

Rupel je povedal, da se gospodarsko sodelovanje med državama dobro razvija, da pa so potenciali, še zlasti glede trgovske izmenjave, premalo poznani in torej tudi premalo izkoriščeni. Z namenom, da se to sodelovanje okrepi, pripravljajo 7. zasedanje slovensko-indijske komisije za trgovinsko in gospodarsko sodelovanje, ki bo najverjetneje septembra v Ljubljani.

Zunanji minister Dimitrij Rupel se je danes ob robu zasedanja ministrske trojke EU – Indija v New Delhiju z indijskim zunanjim ministrom Pranabom Mukherdžijem pogovarjal o odnosih med Slovenijo in Indijo. Govorila sta predvsem o gospodarskem sodelovanju.

Indijsko veleposlaništvo v Ljubljani
Indija je veleposlaništvo odprla konec marca, od 23. maja pa izdaja vizume in opravlja konzularne storitve. Slovenija je že pred leti odprla veleposlaništvo v New Delhiju, ki ga vodi odpravnik poslov. Minister Rupel je v pogovoru z indijskim kolegom danes potrdil obvezo slovenske vlade, da v kratkem imenuje veleposlanika.

Glavno vprašanje gospodarstva
Ministra sta večji del pogovora namenila gospodarskim vprašanjem. Slovenski zunanji minister je tako omenil, da je delegacija Luke Koper v prvi polovici maja obiskala Indijo in se pogovarjala s predstavniki pristanišč v Mumbaju (bivši Bombaj) in Chennaiju (bivši Madras). Kot je dejal, je bil obisk zelo uspešen in po povratku so predstavniki Luke Koper v Indijo že poslali predlog za sporazum. V Kopru sicer preučujejo, s katerimi indijskimi pristanišči bi lahko najuspešneje razvili sodelovanje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.