Slovenija
14 ogledov

Gospodarsko okrevanje ubija okolje

Porast emisij je skladen z gospodarskim okrevanjem. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Emisije toplogrednih plinov iz podjetij, ki sodelujejo v sistemu EU za trgovanje z emisijami, so se lani povečale za več kot tri odstotke. Porast je skladen z gospodarskim okrevanjem.

"Povečanje emisij v letu 2010 je odraz gospodarskega okrevanja, a tudi po normalizaciji gospodarstva emisije v sistemu EU za trgovanje z emisijami (EU ETS) ostajajo bistveno pod zgornjo mejo za obdobje 2008–2012," je povedala komisarka za podnebne ukrepe Connie Hedegaard.

Sistem EU ETS obsega več kot 12 tisoč elektrarn in proizvodnih naprav v 27 državah članicah EU, na Norveškem ter v Liechtensteinu. Preverjene emisije toplogrednih plinov iz teh naprav so lani znašale 1,932 milijarde ton ekvivalenta ogljikovega dioksida (CO2), kar je okoli tri odstotke več od ravni iz leta 2009.

Gospodarsko okrevanje, več emisij
Porast emisij je skladen s splošno razširjenimi pričakovanji in napovedmi analitikov pred objavo podatkov. Razloge zanj je po njihovem mnenju mogoče pripisati gospodarskemu okrevanju po recesiji, ki je leta 2009 povzročila izjemen 11,6-odstotni padec emisij.

Najverjetneje bo porast bistveno nižji od ponovnega vzpona proizvodnje v teh napravah, saj se je indeks povprečne industrijske proizvodnje v 27 članicah EU leta 2010 v primerjavi z letom 2009 povečal za 6,7 odstotka.

Visoka raven spoštovanja pravil
Upoštevanje pravil sistema EU ETS je bilo med podjetji visoko. Do roka 30. aprila 2011 samo dva odstotka sodelujočih naprav ni predalo pravic, ki obsegajo vse njihove emisije iz leta 2010. Te naprave so običajno majhne in skupaj predstavljajo manj kot dva odstotka emisij. Poudarimo, da lahko naprave od leta 2008 za izravnavo dela svojih emisij predajajo mednarodne dobropise za zmanjšanje emisij, pridobljene prek prožnostnih mehanizmov Kjotskega protokola.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.