Slovenija
1156 ogledov

Gospodarsko razpoloženje v prostem padu

Delavec EPA
Gospodarska klima je bila marca 2020 nižja na mesečni ravni za 8,8 odstotne točke, na letni pa za 12,5 odstotne točke.

Iz grafa je razvidno, da je razpoloženje tako rekoč v prostem padu, še bolj zaskrbljujoče pa je, da so bili podati zbrani ob 1. do 13. marca, torej v času, ko so bile še odprte šole in gostilne. Epidemijo smo v Sloveniji razglasili 12. marca.

Gospodarska klima | Avtor: statistični urad statistični urad
Vrednost kazalnika gospodarske klime je bila v marcu 2020 za 8,8 odstotne točke nižja kot v februarju 2020 in za 12,5 odstotne točke nižja kot marca lani. Vrednost kazalnika gospodarske klime je bila nazadnje negativna avgusta 2014.

Gospodarska klima | Avtor: statistični urad statistični urad
Na znižanje kazalnika gospodarske klime na mesečni ravni so vplivali skoraj vsi kazalniki, in sicer kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 3,5 odstotne točke), v predelovalnih dejavnostih (za 3,4 odstotne točke), v trgovini na drobno (za 1,3 odstotne točke) in kazalnik zaupanja med potrošniki (ta je bil nižji za 0,6 odstotne točke). Kazalnik zaupanja v gradbeništvu ni imel vpliva na gospodarsko klimo.

Precej je padlo tudi razpoloženje potrošnikov

Marca je bilo za 3 odstotne točke nižje kot v prejšnjem mesecu in je tako na najnižji ravni po maju 2016.

Kazalnik zaupanja potrošnikov | Avtor: statistični urad statistični urad
Med posameznimi kazalniki, ki sestavljajo kazalnik zaupanja potrošnikov, so se trije poslabšali: pričakovanje potrošnikov glede finančnega stanja v gospodinjstvu (za 3 odstotne točke), pričakovanje o gospodarskih razmerah v državi (za 7 odstotnih točk) in pričakovanje glede števila brezposelnih (za 6 odstotnih točk). Pričakovanje potrošnikov glede varčevanja se je izboljšalo (za 4 odstotne točke).

Kazalnik zaupanja potrošnikov | Avtor: statistični urad statistični urad

Kazalnik zaupanja potrošnikov je bil v primerjavi z marcem 2019 nižji za 11 odstotnih točk, od povprečja preteklega leta pa za 10 odstotnih točk.

Znižanje kazalnika zaupanja na letni ravni sta povzročila predvsem kazalnika pričakovanj glede števila brezposelnih in glede gospodarskega stanja v državi, oba sta se namreč poslabšala za 22 odstotnih točk. Na letni ravni je upadlo tudi pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu (za 4 odstotne točke), medtem ko se je pričakovanje glede varčevanja izboljšalo za 2 odstotni točki.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.