Slovenija
13 ogledov

Gospodarsko stanje v EU malce boljše

V katero smer bo šlo svetovno gospodarstvo v letu 2008? Žurnal24 main
Evropska unija je zabeležila gospodarsko rast. Slovenija je na četrtletni ravni beležila 0,2-odstoten, na letni pa 0,1-odstoten padec bruto domačega proizvoda.

Evropska unija je v tretjem četrtletju v primerjavi z drugim četrtletjem beležila 0,3-odstotno gospodarsko rast, je objavil Eurostat in tako popravil prvo oceno s 15. novembra o 0,2-odstotni gospodarski rasti EU. Podatek o 0,2-odstotni rasti v območju evra pa ostaja nespremenjen.

Gospodarska rast v primerjavi s tretjim četrtletjem lani je tako v območju evra kot EU znašala 1,4 odstotka, kar je enako prvi oceni Eurostata. Uvoz območja evra je medtem porasel za 1,1 odstotka, uvoz EU pa za 0,9 odstotka. Slovenija je po podatkih Eurostata na četrtletni ravni beležila 0,2-odstoten, na letni pa 0,1-odstoten padec bruto domačega proizvoda (BDP).

V ZDA je BDP v tretjem četrtletju beležil 0,5-odstotno rast, japonski BDP pa je v tretjem četrtletju beležil 1,5-odstotno rast. Na letni ravni so ZDA beležile 1,5-odstotno rast, japonski BDP pa se je skrčil za 0,2 odstotka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.