Slovenija
445 ogledov

Gostilna Pod strehco: Ob plačilu svojega kosila, podarite še dodatnega

Ljudska kuhinja
1/7
Saša Despot
Edinstven projekt vreden pohvale. Prostovoljci, ki s pomočjo podarjene hrane, kuhajo kosila in tudi zajtrke. Za socialno ogrožene po simbolični ceni, vsi ostali pa s plačilom polne cene en obrok še podarijo.

Krompirjev golaž, ravioli s paradižnikovo omako ter meso in priloga. To je današnji jedilnik v ljubljanski restavraciji Pod strehco, ki so ga pripravili prostovoljci in kuhar Primož Trampe, po izobrazbi sicer fizik.

Ljudska kuhinja | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Kuhar, ki je po letu dni prostovoljstva edini zaposlen, se šele zvečer na podlagi tega, kakšno hrano nam donirajo trgovine, odloči, kaj bo naslednji dan za kosilo," pojasnjuje ena izmed rednih prostovoljk Snežana Zarič, ki nato do osme ure jedilnik objavi na družbenih omrežjih. "Ja, tam je najbolj vidno," se nasmeji in naju s fotografom povabi: "Tudi vidva morata potem kaj pojesti." Zaričeva nato hiti k pozdravljanju enega izmed rednih obiskovalcev, ki je okoli desete ure med prvimi prišel na kosilo.

Ideja ljudske kuhinje je, da bi pomagali socialno ogroženim, hkrati pa skušali porabiti še uporabno hrano, ki bi jo sicer trgovci zavrgli. "A naš namen ni samo streči hrano socialno ogroženim, ampak želimo dobro in domačo hrano postreči vsem. Želimo, da se gostje vračajo," poudari vodja gostilnice Zvonko Belič, ki doda, da se k njim vrača tudi vedno več družin. Enkrat ali dvakrat na teden pridejo na kosilo vsi skupaj.

Trenutno je njihov cilj pridobiti še več gostov, ki bi kosilo plačali po polni ceni treh evrov, saj tudi število tistih, ki prejemajo socialno pomoč in kosilo dobijo po znižani ceni za 50 centov, narašča. Ob vsakem plačanem obroku namreč enega lahko podarijo.

Število socialno ogroženih v začetku podcenjevali

"V začetku smo predvidevali, da bi kosilo potrebovalo od 100 do 200 socialno ogroženih posameznikov, a trenutno imamo že 560 registriranih upravičencev. Vsak dan jih pride na obrok okoli 170," je povedal član Lionsov, pobudnikov projekta, Marko Gospodjinački, ki dodaja, da je njihov zdajšnji cilj finančna vzdržnost, saj trenutno brez dodatnih donacij še ne gre. 

A računajo, da bi z dodatnimi aktivnostmi, kot so zajtrk in dostava kosil na dom, lahko dosegli vzdržnost, morda tudi koga še dodatno zaposlili. Vsak dan, razen sobote in nedelje, namreč hrano dostavlja, pripravlja in streže kakšnih 20 prostovoljcev. 

Ljudska kuhinja le v Ljubljani, drugod Donirana hrana

Čeprav Lionsi pravijo, da si želijo podobnih ljudskih kuhinj tudi v drugih mestih, pa bi bil, kot je dejal Gospodjinački, za njih to trenutno še prevelik zalogaj. Zato pa projekt Donirana hrana, kjer hrano, ki je neoporečna in užitna, razdelijo med pomoči potrebne družine in posameznike, prisoten kar v 23 krajih po Sloveniji.

"S tem prispevamo k zmanjšanju zavržene hrane in predvsem izboljšanju prehrane donirancev," je dejal Zdenko Podlesnik in dodal, da je v akcijo vključenih okoli 200 prostovoljcev lions klubov, ki dnevno pobirajo hrano v 66 trgovinah po vsej Sloveniji. Na ta način pa so zbrali okoli 226 ton hrane, ki so jo razdelili med več kot tisoč uporabnikov.

Ljudska kuhinja | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 3
  • Dare Dado 10:52 11.marec 2016.

    niso vsi sami krivi če so brez denarja in služb ali dela ker so bili vodilni požrti lopovi in spravili firmo v kup gnoja

  • BorutK 17:18 10.marec 2016.

    Katastrofa kake ljudi se vzgoji, da ne znajo zase poskrbet, res je.

  • patrijarh 16:43 10.marec 2016.

    Pohvalno,po drugi strani pa katastrofa,da smo tako daleč prišli.