Slovenija
19 ogledov

Gostinci bodo morali plačati dvakrat več

Gostinski lokal Nik Rovan
Podražitev. Gostinci ne vedo, da bodo morali za vrtove plačati dvakrat več.

Ljubljana. Za sto odstotkov se bodo podražili gostinski vrtovi v coni za pešce in za skoraj 40 odstotkov v ožjem mestnem središču. Predlog odloka o posebni in podrejeni rabi javnih površin, ki predvideva ti podražitvi, mora čez deset dni potrditi še mestni svet, a ker ima lista župana Zorana Jankovića v njem večino, dvomov o tem ni. To pomeni, da bodo nove cene začele veljati sredi oktobra.

Predlog o višjih cenah je prišel po tem, ko je Mestna občina Ljubljana (MOL) lani s taksami za gostinske vrtove zaslužila 421 tisoč evrov, leto prej pa 359 tisoč. Na MOL sicer pravijo, da je vsako leto približno enako gostinskih vrtov “z izjemo lanskega leta, ko je prišlo do povečanja na Ciril-Metodovem trgu, kjer se je uredilo območje za pešce”. Po oceni občine v središču mesta oddajajo 1.750 kvadratnih metrov javnih površin za gostinske vrtove, glede na to, koliko so zaslužili lani, pa je pričakovati, da bodo v naslednjem letu občinsko blagajno napolnili z dodatnimi 200 tisoč evri.

"Saj so nori"

Ko smo o podražitvah spraševali gostince v središču mesta, večina o tem ni vedela nič. “Podražili bodo? Za koliko? Sto odstotkov? Saj so nori! Res je, da je župan uredil center, in zato razumem, da bi podražil za nekaj odstotkov, vendar ne za toliko. Saj že zdaj komaj kaj zaslužimo,” je povedala ena od lastnic lokala ob tržnici.

Večina naših sogovornikov se ni želela predstaviti, saj se, kot pravijo, ne želijo zameriti županu. Prav tako nihče ni želel napovedati, ali bodo zato podražili cene pijače in hrane, kar so kot morebitno posledico odločitve MOL napovedali v turistično-gostinski zbornici.

Prešer'c ostaja vsem

Sprememba. V predlogu odloka o rabi javnih površin ni več “spornih” členov iz osnutka, da se na Prešernovem trgu ne sme organizirati javna prireditev ali shod oziroma da se lahko le, če ju organizira MOL ali je MOL njuna pokroviteljica ali sofinancerka. Spomnimo, da so v SDS pred razpravo o osnutku Jankoviću očitali privatizacijo Prešernovega trga, ta pa je obljubil, da bo člena do predloga odloka umaknil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.