Slovenija
22 ogledov

Gostinci največ na črno

Gostinci prednjačijo pri kršitvah, pri gradbenikih jih je precej manj. (Foto: Iv Žurnal24 main
Zaposlovanje na črno. 
Najpogostejša kršitev delo brez pogodbe. Izrečenih za dober milijon evrov glob.

Zaradi zaposlovanja na črno so inšpektorji lani kazensko ovadili 13 delodajalcev. Kazniva je sicer le zaposlitev dveh ali več delavcev brez prijave v zavarovanje, zagrožena pa je celo zaporna kazen do treh let. Tožilstvo je lani zavrglo le dve ovadbi, izdalo pa je 12 obtožnih predlogov.

To je slabo tudi za redno zaposlene delavce, ker se zbija ceno dela, kakovost storitev in s tem ugled poklica.
Karmen Leban

Podatka, koliko sojenj se je že začelo in koliko končalo, od sodišč nismo mogli dobiti. Primeri se namreč na sodišču vodijo pod drugačnimi opravilnimi številkami, zato jih s podatki tožilstva nismo mogli preveriti.

Ujeli so jih 500
Največ zaposlovalcev na črno na sploh so lani inšpektorji zasačili v gostinstvu, sledijo trgovci, prevozniki in gradbeniki. Vseh ugotovljenih kršitev je bilo lani 500, kar je manj kot leto prej, pri gradbenikih pa so inšpektorji opazili še posebno opazen upad števila kršitev.

Brez pogodbe o zaposlitvi je sicer lani delalo 387 delavcev, sedem jih je za delodajalca opravljalo delo na črno, devet študentov oziroma dijakov je delalo brez napotnice servisa, osem delavcev je prek študentske napotnice delalo neupravičeno, osem kršitev pa so inšpektorji ugotovili na področju kratkotrajnega dela. V nasprotju s predpisi so delodajalci zaposlili tudi 80 tujcev, en delodajalec pa si je kar prek oglasa privoščil iskanje delavca za opravljanje neregistrirane dejavnosti. Podjetja so si lani zaradi zaposlovanja na črno prislužila za dober milijon evrov glob.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.