Slovenija
12610 ogledov

Gostinci služijo vedno bolje

<ljubljana>23.05.09, stara ljubljana, gostinski lokali, stari trg, foto: n Nik Rovan
Na letni ravni se je prihodek v gostinstvu več kot podvojil, kaže današnja objava državnega statističnega urada.

Prihodek od prodaje storitev se je glede na april najbolj zvišal v dejavnosti promet in skladiščenje, v gostinstvu ter v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, in sicer v vseh za 3,2 odstotka. Višji je bil tudi v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih, za tri odstotke.

Manj prodanih nepremičnin

Nižji kot v aprilu pa je bil v dejavnosti poslovanje z nepremičninami, za 3,9 odstotka, ter v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih, za 2,7 odstotka.

Gostinci dobro služijo

K povečanju prihodka v primerjavi z majem lani so prispevale vse opazovane skupine storitvenih dejavnosti. Najizraziteje se je zvišal v gostinstvu, in sicer za 110,7 odstotka, višji je bil v nastanitvenih storitvah ter v dejavnosti strežba jedi in pijač.

V trgovinah z živili prihodek manjši

V trgovini z živili je bil prihodek od prodaje junija za 3,1 odstotka nižji kot maja, v trgovini z neživili pa za 1,4 odstotka. V trgovini z motornimi gorivi se je zvišal za 2,3 odstotka, je danes objavil statistični urad.

V primerjavi z junijem lani pa je bil prihodek trgovcev v letošnjem šestem mesecu za 22,1 odstotka višji. Pomembno je k temu prispevala visoka rast prihodka v trgovini z motornimi gorivi, in sicer za 76,4 odstotka. Višji je bil prihodek tudi v trgovini z neživili (za 2,7 odstotka), medtem ko je bil v trgovini z živili za štiri odstotke nižji.

V primerjavi s prvim polletjem 2021 se je realni prihodek od prodaje v prvih šestih mesecih letos zvišal za 26 odstotkov. Brez trgovine z motornimi gorivi je bila rast 5,4-odstotna. V trgovini z motornimi gorivi se je prihodek sicer zvišal za 78,7 odstotka in v trgovini z neživili za 11 odstotkov, v trgovini z živili pa je bil za 1,3 odstotka nižji.

Realni prihodek od prodaje motornih vozil in popravil le-teh, ki se je aprila in maja zvišal, se je junija znižal za 4,1 odstotka. Nižji je bil tudi od tistega junija lani (za 11,5 odstotka), prav tako na padec kaže polletna primerjava (za 8,1 odstotka).

Fotografija je simbolna

Komentarjev 10
  • Avatar karjola
    karjola 06:43 28.julij 2022.

    Korona je pokazala pravi JAZ gostincev. Sedaj se jim vrača ko ne dobijo kadra.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 18:16 27.julij 2022.

    A niso vsi med korono propadli?

  • marko345 16:48 27.julij 2022.

    Eminenca, 1 l malvazije v sodu= 1,2 eur, v gostilni na obali pa od 12 do 18 eur pivo= 0,6 eur, v gostilni 6- 8 eur itd. Račun dobiš, če ga zahtevaš. Kelner je na minimalcu, ostalo pa v žep, ...prikaži več pozem ko bo pa v penziji, dobi od butaste države dodatke, pa ima hišo, vikend na Hrvaškem, nobel avto. In za levico so to reveži, marija pomagaj bedakom v vladi, že bčeraj, ne šele danes.