Slovenija
2542 ogledov

Gostinci. Tudi tam, kjer bi lahko odprli, številni niso.

odprtje lokalov Saša Despot
Inšpektorji ugotavljajo, da okrog polovice gostincev na območjih, kjer so izvajali preglede, še ne obratuje. Gostinci opozarjajo, da to glede na določila ni možno in pozivajo vlado k odprtju povsod.

V obdobju od 1. do 7. marca je bilo skupno število opravljenih nadzorov vseh inšpekcijskih organov, določenih v sedmem protikorona paketu (PKP7), 3754. Izrečenih je bilo 12 prekrškovnih sankcij, 404 opozorila po Zakonu o prekrških in 164 upravnih ukrepov, je na dopoldanski novinarski konferenci povedala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata. Zdravstveni inšpektorat je od tega opravil 1147 nadzorov, izrekel sedem prekrškovnih sankcij, 126 opozoril po Zakonu o prekrških in 10 upravnih ukrepov.

Skupaj s policijo so opravili tudi poostrene nadzore na 16 smučiščih na območju policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Nova Gorica, Celje in Maribor. 12 smučarjev je bilo preizkušenih z alkotestom (vsi negativno), izrečenih je bilo 115 opozoril zaradi nenošenja zaščitne maske in štiri opozorila zaradi uživanja hrane na terasi lokala. 

Glede nadzora nad lokali, ki so s ponedeljkom na določenih območjih države lahko začeli z dejavnostjo, je Potza povedala, da bodo ugotovitve znane prihodnji teden, je pa dodala, da so v prvih dveh dneh opravili 27 pregledov na Dolenjskem in v Posavju. Ugotovili so, da je okrog polovice obratov navkljub možnosti še vedno zaprtih.

Ponoven poziv vladi

Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS je pri tem vlado ponovno pozvala k odprtju gostinskih lokalov po vsej Sloveniji, po vzoru Italije. To pomeni, da bi dovolili tako strežbo na vrtovih in terasah kot tudi v notranjosti gostinskih lokalov. Obenem sekcija poziva k odpravi omejitve prepovedi prodaje alkoholnih pijač na prevzemnih mestih.

»Poudarjamo, da gostinski lokali niso bili nikoli vir okužb, zato si želimo, da se odprejo gostinski lokali po vsej Sloveniji, ne zgolj v posameznih regijah. Glede na to, da številni lokali nimajo teras in vrtov, predlagamo odprtje tudi notranjih prostorov. Poleg tega vremenske razmere pogosto ne dopuščajo strežbe na terasah in vrtovih, zato se tudi sedaj številni gostinci v vzhodni Sloveniji niso odločili za odprtje svojih lokalov. Izkušnje italijanskih kolegov kažejo, da  je mogoče gostinsko dejavnost opravljati povsem varno, ob upoštevanju določenih zaščitnih ukrepov,« je prepričan Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS.

Sekcija obenem predlaga, da se gostincem, ki ne izpolnjujejo pogojev za odprtje, omogoči nadaljnje koriščenje pomoči iz protikoronskih paketov. Prav tako pa sekcija pričakuje, da bo vlada kmalu sprejela še PKP9, v katerem naj bi bila zagotovljena pomoč tej najbolj prizadeti panogi.

Ljubljana 16.12.10, Zavod za zaposlovanje, parmova, foto: Benjamin Kovac "Nismo sami krivi" Slovenija Kritično do vlade, napoved odpuščanj

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Solton 16:01 11.marec 2021.

    lokali so zadnja stvar na tem svetu, ki jo rabimo.