Slovenija
197 ogledov

Gostinci v Planici: "Dovolj nam je!"

Planica 2016 Saša Despot
Sindikat delavcev gostinstva in turizma (GIT) Sloveije bo v soboto v Planici z letaki opozarjal na položaj gostinskih delavk in delavcev.

"V ozadju praznika so ljudje, ki delajo 12 ur in več na dan. Brez zakonsko določenih odmorov in počitkov," pravijo v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma (GIT) Slovenije. V soboto bodo tako v Planici z letaki začeli opozarjati in informirati slovensko in tujo turistično javnost o položaju gostinski delavk in delavcev, ki "izven blišča, v nevidni sivini soustvarjajo veličastne turistične zgodbe".

Predstavili bodo nadaljevanje sindikalnih aktivnosti za dosego normalnega delovnega časa, za nujno potrebne počitke preutrujenih delavcev in za dvig najnižjih povprečnih plač v Sloveniji. 

letak | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
letak | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ogorčeni nad državo in delodajalci

Konferenca sindikata GIT Slovenije z ogorčenjem  spremlja sprenevedanje delodajalcev in države, ki je lastnica 45 odstotkov slovenskega turističnega portfelja, da se trudijo pri iskanju, zaposlovanju in odpiranju novih delovnih mest v gostinstvu na pragu turistične sezone.

Delodajalci in država nočejo začeti pogajanj za dvig mizerno nizkih plač delavkam in delavcem, nočejo socialnega dialoga z reprezentativnim sindikatom, nočejo sodelovati pri strokovnem delu izdelave novega plačnega modela v gostinstvu.

V Sindikatu opozarjajo, da kljub pozitivnim rezultatom in odličnim napovedim za letošnjo turistično sezono, "delavci ostajajo ’le strošek dela’, ki ga je treba zminimalizirati, do konca uporabiti, si ga podrediti in psihosocialno uničiti"

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 11
  • Peter Leskovar 21:57 24.marec 2017.

    Z letaki....................dovolj vam je?Ko pičkice. A upate vsi zapret bufete pa rečt......dovolj nam je!...letaki......

  • Božidar Dinič 19:32 24.marec 2017.

    študente gor vzet pa še ceneje je pa penzioniste ,kaj se sprenevedate

  • allstarr111 14:43 24.marec 2017.

    Pa sej lahko štrajkate, po lokalih, kafičih in pajzlnih mene ne gane če vse pozaprejo, edin kaka domača gostilna naj ostane, tam pa imajo vse to ponavad zelo dobro poštimano že nekaj rodov.