Slovenija
22 ogledov

Gostje so, a ne zapravljajo

Občina Bled se dogovarja za uporabo zemljišča v Veliki Zaki, kjer bo postavila p Žurnal24 main
Turizem. Britancev je za 30 odstotkov manj kot lani. Gostje so varčnejši.

Bled, Bohinj. “Za zdaj rezervacije kažejo na solidno sezono, upam pa, da bo boljša od lanske, ki je bila slaba, in da bo nočitev za od štiri do pet odstotkov več,” je pred dnevi za Žurnal dejala Eva Štravs Podlogar, direktorica Turizma Bled.

Nočitev z zajtrkom
Hoteli
. V blejskih je za nočitev z zajtrkom treba odšteti od 80 do 300 evrov, v bohinjskih pa od 22 do sto evrov. V Bohinju je odprtih 11 hotelov, en aparthotel, dva mladinska hotela in 12 penzionov.

 

Blejski turistični delavci si prizadevajo povečati obisk britanskih in nemških gostov, ki se je zelo zmanjšal – Britancev je za kar 30 odstotkov manj –, kriza pa se zelo pozna pri zunajhotelski porabi gostov, saj je, kot je poudaril Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj, padla za od 20 do 30 odstotkov. “Četudi število nočitev ostane enako kot lani, dejstvo, da gostje manj zapravijo, zelo občutijo v gostinstvu, trgovinah ter športnih in drugih dejavnostih,” je dejal Langus.

Karta sprehajalnih poti

Na Bledu računajo predvsem na italijanske, avstrijske, hrvaške in srbske goste, z različnimi akcijami pa želijo povečati obisk britanskih in nemških. “Upam, da se bo poleti pokazal tudi pozitivni učinek lanske odprave vizumov pri srbskih gostih. Letos se bodo pokazale posledice krize pri domačih gostih, ki na Bledu ustvarijo okoli sedem odstotkov nočitev. Tega, kar smo aprila izgubili zaradi vulkanskega prahu, pa letos ne bomo nadoknadili,” je pojasnila Štravs Podlogarjeva.

Precej boljši je obisk domačih gostov v Bohinju, saj ustvarijo okoli 35 odstotkov nočitev. Kot je dejal Langus, cene ostajajo enake lanskim, s kartico Gost Bohinja pa gostje za enako ceno dobijo več. V kratkem bo na voljo karta 22 sprehajalnih poti po Bohinju, do jeseni pa bo urejena kolesarska pot od Bohinjske Bistrice do Ribčevega Laza in Srednje vasi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.